28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoV Domu Tisje je epidemija terjala že 34 življenj

V Domu Tisje je epidemija terjala že 34 življenj

Drugi val okužb s covid-19 je v Domu starejših občanov Tisje v Šmartnem pri Litiji terjal 34 smrti, 11 varovancev je še v rdeči coni. Novih okužb trenutno nimajo. Rdečo cono imajo zaradi okužb tudi v enoti Litija.

»Bitke s covid-19 še nismo dobili. Medtem, ko smo bili tako v Šmartnem pri Litiji kot v Litiji ob prvem spomladanskem valu epidemije še nekako nad vodo in nismo imeli okužb, nas je novembra epidemija udarila z vso silo. Še vedno je zelo težko in smo v slabi koži,« pripoveduje Irena Špela Cvetežar, direktorica Doma Tisje, v katerem biva trenutno 229 varovancev, zanje pa skrbi 165 zaposlenih.

Novembra je epidemija udarila z vso silo. Še vedno je zelo težko.

Skupaj okuženih več kot 240 stanovalcev in zaposlenih

V drugem valu je bilo namreč od novembra do danes okuženih 171 stanovalcev, od tega 153 v domu Tisje, 18 pa v enoti Litija. Okužilo se je tudi 73 zaposlenih, od tega 22 zdravstvenih delavcev. »Rdeča cona v matičnem domu je stalno pripravljena za 12 okuženih stanovalcev. Trenutno je v njej nastanjenih 11 stanovalcev. Ena gospa od teh 11 je trenutno v bolnišnici, vendar ne zaradi okužbe. V enoti Litija pa smo morali eno enoto spremeniti v rdečo cono, kjer so trenutno 4 osebe s potrjeno okužbo,« pojasnjuje trenutne razmere direktorica.

Od okuženih je bilo hospitaliziranih 15 stanovalcev, večinoma so jih sprejeli v Splošni bolnišnici Trbovlje, manjši del v UKC Ljubljana, en bolnik je bil poslan na zdravljenje v Splošno bolnišnico Jesenice.

34 smrti je terjal drugi val v Domu Tisje, skupaj z enoto v Litiji pa je bilo okuženih 171 stanovalcev in 73 zaposlenih.

Trenutno so razmere v domu take, da so po predhodni najavi mogoči obiski svojcev. »Prizadevali smo si, da so imeli naši varovanci ves čas stike s svojci. Ko je bila epidemija najhujša, smo omogočili stike preko video povezav.« Zaposleni, ki niso preboleli covida-19, se dvakrat tedensko testirajo s PCR testi.

In kako poteka cepljenje?

Sicer pa imajo v domu Tisje za seboj že prvo cepljenje, ki so ga izpeljali v štirih delih, in sicer so se prvi zaposleni in starostniki cepili 27. decembra, druga skupina 7. januarja, 13. januarja tretja, zadnja pa 21. januarja.

Včeraj so cepili skupino, ki je prvo dozo cepiva prejela 7. januarja, prva skupina, ki je bila cepljenja že lani, pa je drugi odmerek cepiva dobila že 20. januarja. Skupaj bo tako cepljenih 91 stanovalcev in 49 zaposlenih, kar je nekaj več kot polovica osebja, ki covida ni prebolela.

»Epidemija je res huda izkušnja. Sedaj imamo znanje, ki nam omogoča obvladovanje kriznih razmer. Želimo si čim boljše precepljenosti in razmer, ki nam bodo omogočile čim bolj normalno delo in bivanje,« pravi Irena Špela Cvetežar, ki verjame, da bo s pomladjo ter toplejšim vremenom prišlo tudi več optimizma.

Obnova sob, ki bodo imele lastno kopalnico

Pred njimi je investicija v obnovo sob, ki naj bi vsaka dobila kopalnico in sanitarije, s čimer bodo pomembno dvignili standard. Dolgoročno pa načrtujejo gradnjo dodatnega poslopja, ki je bil sicer v načrtu že pred dobrim desetletjem, saj so maja leta 2009 občinski svetniki sprejeli spremembo OPPN, kasneje je bil izdelan tudi že projekt, a gradnja ni stekla. Zato morajo celoten projekt zagnati od začetka, kar torej pomeni vse od vnovične izdelave idejnega projekta do izgradnje.

Kdaj bo narejen prvi korak in kdaj bi lahko stal novi objekt, je še prezgodaj karkoli napovedati.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...