-- OGLAŠEVANJE --

Umrl je častni občan Marjan Orožen

-- OGLAŠEVANJE --

Človek, ki ni bil pomemben le za lokalno okolje, temveč za celotno Jugoslavijo. Občina Hrastnik mu je podelila tudi naziv častni občan.

Kdo je bil Marjan Orožen?

marjan oroženPo osnovnošolskem izobraževanju v domači vasi Turje in na Dolu pri Hrastniku se je vpisal na celjsko klasično gimnazijo. Druga svetovna vojna mu je spremenila življenje: decembra 1941 so Nemci aretirali njegovega očeta (sodelavca OF od ustanovitve) ter ga aprila 1942 ustrelili kot enega prvih talcev iz hrastniškega dela Zasavja. Zaradi okupacije se je prekinilo njegovo šolanje na gimnaziji (nadaljeval ga je na nemški šoli). Po vojni se je zaposlil v rudniku Hrastnik kot rudar (1952-1953) in se odpravil v Beograd, kjer je končal višjo politično šolo »Đuro Đaković« (1954). Leta 1964 je diplomiral na Visoki šoli za politične vede v Ljubljani.

Do 1950 je delal v mladinski organizaciji Trbovlje, nato pri Zvezi komunistov Slovenije na lokalni ravni v Hrastniku in v Trbovljah. Kot podpredsednik skupščine Socialistične republike Slovenije je deloval do 1972. marjan oroženOpravljal je funkcijo republiškega sekretarja za notranje zadeve (1972-1978). Bil je tudi sekretar in predsednik komiteja Mestne konference ZKS Ljubljana (1978-82). Leta 1982 je postal predsednik Republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije. Od 1986 do upokojitve 1990 je bil član predsedstva in med 1988-89 tudi predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije. Umrl je v 86. letu starosti.

Funkcije

  • tehnični sekretar okrajnega vodstva ZKS,
  • sekretar in predsednik komisije CK ZKJ,
  • sekretar občinskega komiteja ZKS Hrastnik,
  • sekretar mestnega komiteja ZKS Ljubljana,
  • sekretar območnega komiteja ZKS za Revirje,
  • poslanec in podpredsednik skupščine SRS,
  • član izvršnega sveta in republiški sekretar za notranje zadeve SRS,
  • predsednik republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije,
  • član predsedstva sveta Zveze sindikatov Jugoslavije in njegov enoletni predsednik.

Foto, viri: Wikipedija, celjskozasavski.si, zon.si

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --