today-is-a-good-day
6.9 C
Trbovlje
sobota, 2. marca 2024
ZON.siAktualnoTrgovina v Trbovljah nekoč in danes: »Postrežba točna – cene solidne!«

Trgovina v Trbovljah nekoč in danes: »Postrežba točna – cene solidne!«

Starejši Trboveljčani, ki radi ob sredah in sobotah zahajajo na trboveljski plc, se radi spominjajo tržnice, kakršna je bila včasih. Ribnčani s suho robo, občasna prodaja rib, kasneje tudi plastične galanterije in pridne kmetice iz Zasavja in še dlje. Trboveljčanke so večkrat imele izbrano kmetico, pri kateri so nabavljale domača jajca, zelenjavo včasih tudi kokoš. Plc je bil in tudi ostal mesto za druženje.

Seveda tržnica ni bila edino mesto, kjer so se oskrbovali Trboveljčani.

O tem govori občasna razstava v ZMT »Postrežba točna – cene solidne!« Trgovina v Trbovljah nekoč in danes, ki kronološko predstavlja razvoj trgovine v Trbovljah. Tu lahko spoznate trgovino od začetkov pridobivanja premoga do leta 1918, obdobje med vojnama (1918-1941), obdobje po drugi svetovni vojni do osamosvojitve (1945-1991) in obdobje po osamosvojitvi (1991-2021).

Vesna Savič, Žiga Blaj, Nevenka Hacin, Zoran Poznič na otvoritvi razstave.

Avtorja razstave sta Žiga Blaj, kustos in Nevenka Hacin, muzejska svetnica.

Avtorja sta predstavila trgovine v Trbovljah, ki jih, moramo priznati, v določenih obdobjih ni bilo malo. Razstava z besedili, fotografijami, dokumenti in raznolikimi prodajnimi izdelki iz različnih obdobij predstavlja skoraj dvestoletno tradicijo trgovine na območju Trbovelj. Ambientalna postavitev tržnice, – ”pl’ca”, in prodajalne, ki prikazuje klasičen postrežen način prodaje, tipičen vse do uvedbe samopostrežnih trgovin, pa omogoča lažje razumevanje razmer, ki so vplivale na nastanek, razvoj in spremembe trgovske dejavnosti kot ene izmed gospodarskih panog v lokalnem okolju.

Trgovina Radej.Kronološko in lokacijsko so prikazane trgovine vse od prve poznane v zgornjem delu Trbovelj leta 1825, do otvoritve nakupovalnega centra Pilon maja 2021 v nekdanjem spodnjem delu Trbovelj).  Odprli so tudi vpogled v privatne in zadružne trgovine, t. i. konzume, tipične za obdobje avstrijskega cesarstva in Kraljevine Jugoslavije, v državne oziroma družbene trgovine v povojni Jugoslaviji in ne nazadnje v trgovine zasebnikov in trgovskih mrež v času samostojne Slovenije.

Prav tako razstava ponuja še pogled na letne in tedenske sejme – v našem okolju bolj poznane kot ”pl’c”, pa tudi v trgovino brez trgovine, pri kateri so potujoči trgovci, t. i. krošnjarji (v našem okolju v obdobju med vojnama bolj poznani kot ”pičkorini”), prodali le toliko blaga, kot so ga lahko prinesli.

Razstava bo odprta do maja 2024.

Fotogalerija:

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...