23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoTrbovlje bodo čez pet let zibelka podjetnosti v Sloveniji

Trbovlje bodo čez pet let zibelka podjetnosti v Sloveniji

V trboveljskem podjetniškem pospeševalniku Katapult kljub koroni projekti potekajo s polno paro, cilji pa ostajajo visoko postavljeni. Katapultov lastnik, Jure Knez, predsednik Dewesofta in njegov soustanovitelj, pravi, da … »bodo čez pet let Trbovlje zibelka podjetnosti v Sloveniji.«

Trenutno pod okriljem Katapulta deluje že več kot 40 inkubirancev. Ekipa Katapulta jim skupaj z mentorji iz Dewesofta nudi vso podporo, da se lahko mladi podjetniki v polni meri posvetijo razvoju svojega produkta.

Neprecenljiva pomoč

Nedavno so zaključili program HardwareSTART, ki je namenjen podpori startupom pri izdelavi hardvare izdelkov. Še dodatno se je potrdilo, da Katapult ob Dewesoftovi podpori nudi neprecenljivo znanje in konkretne stroje in merilne instrumente, ki jih startupi potrebujejo.

»Katapult nam je pomagal narediti industrijsko različico našega prototipa. Mi smo imeli namreč takrat še vse v žicah in v luftu. Tako da gre zahvala za prvi industrijski prototip prav Katapultu in Dewesoftu. Katapult je naredil veliko ključnega za nas,« pravi na primer 19-letni Andrei Morozov iz Flare, ki je bil lani izbran za Mladinski startup leta in smo ga na ZON predstavili nedavno. Njihove pametne kresničke, ki so prvenstveno namenjene otrokom, da starši vsak hip vedo, kje je njihov otrok, lahko pa jim otrok tudi sporoči, kdaj naj ga pridejo iskat, so primerne tudi za starostnike. Flare je sedaj že poskrbel, da so kresničke na voljo v spletni prodaji.

Povezovanje za rast

Katapult verjame v povezovanje, ga podpira in to prakticira na vsakem koraku. Tako so letos sklenili povezovanje z Ustvarjalnikom, ki ga vodi Matija Goljar. »Hitro smo se ujeli in ustvarili že spodbuden program, ki se bo začel izvajati predvidoma aprila letos. V Akademiji podjetništva, kot je poimenoval to šolo, bo izobrazil podjetnike začetnike v podjetniškem načinu razmišljanja, šel z njimi preko prvih korakov in izpilil predstavitev, kar bo temelj za nadaljnjo rast startupa. Za dodatno podporo se bo priključil še Aleš Vičič, športni psiholog,« pojasnjuje Urša Poznič Goršek, direktorica Katapulta.

»Poleg tega smo se povezali s Tovarno podjemov in skupnostjo Startup Slovenija, kjer predvsem dr. Jure Knez in mag. Matej Rus skupaj snujeta celosten izobraževalen program Mozaik podjetnosti, ki ga že redno izvajamo v Katapultu, čez nekaj mesecev pa se bo tudi v Tovarni Podjemov v Mariboru. S svojim delovanjem želi Katapult z zgledom pokazati, kako pomembno je sodelovanje.«

Katapult pripravlja dodatne prostore tudi v Ljubljani. »Arhitektura bo zelo posebna, edinstvena, spet se bo pokazala izjemna kreativnost Jureta Kneza – zaenkrat še ne povemo, kakšna bo,« navdušeno napovedujejo o urejanju 300 kvadratnih metrov prostorov, kjer se bodo družili in ustvarjali podjetni, v Katapultu.

SOS šola z učnimi pripomočki

V Katapultu so izjemno ponosni na SOS šolo. Strojna inženirka Alenka Knez je z ekipo ustvarila učila za pomoč pri učenju matematike za otrok prvega, drugega in tretjega razreda. Po natančni analizi in raziskavah se je pokazalo, da se pri matematiki učni cilji slabo dosegajo, da znanje računstva izginja, da neutrjena snov prvega in drugega razreda povzroča hude težave ter da spremembe učnega sistema ciljajo previsoko.

»Otrokom moramo dati dobre temelje za matematiko. Ključni so prav prvi trije razredi osnovne šole,« pravi Alenka Knez, upokojena učiteljica strokovnih predmetov na srednji tehniški šoli, ki je nedavno prejela priznanje za življenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov v okviru unikatnega projekta Inženirka leta.

Pred leti se je dodobra poglobila v to tematiko in ustanovila S.O.S. šolo, ki ponudi pomoč pri delu s šolarji, ki imajo težave pri matematiki v prvih treh razredih osnovne šole. In to na prav inovativen način! Na njenih delavnicah se učijo matematike brez svinčnika in papirja. Praktično. Otrokom zanimivo. Razgibano. Vedno imajo mnogo pripomočkov, ki jih otroci primejo v roke, občutijo, premikajo in tako aktivno sodelujejo pri razumevanju matematike.

Da bi tovrstni način učenja matematike lahko prenesli še v domove (sploh sedaj, v času korone), je Alenka z ekipo zasnovala praktična učila za otroke prvih treh razredov osnovne šole, ki si na voljo z nakupom preko spleta.

“Dlje ko delam v podjetniškem okolju, bolj čutim, da se delavska mentaliteta nekako prenaša iz generacije v generacijo. Zato podjetniška miselnost v Zasavju
ne prosperira.”

Več podjetnosti v Zasavju

Katapult bo aktivno sodeloval tudi, da bo v polni meri zaživel in uspešno deloval Zasavski podjetniški inkubator, ki ga trboveljska občina zaganja s pomočjo evropskih in državnih sredstev.

»Dlje kot delam v podjetniškem okolju, bolj čutim, da se delavska mentaliteta nekako prenaša iz generacije v generacijo. Zato podjetniška miselnost v Zasavju ne prosperira. Tisti posamezniki, ki so bolj razvojno naravnani, pa v večini primerov po študiju ostanejo v Ljubljani ali gredo v tujino,« razmišlja Urša Poznič Goršek, direktorica Katapulta, ki letos stopa že v peto leto delovanja.

Direktorica si želi, da bi podjetnost prežela učne vsebine osnovne šole in srednje šole, zato so aktivni tudi na tem področju.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč