-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljski gasilci hitro in brez pomislekov na teren 300 krat

-- OGLAŠEVANJE --

“Leto 2022 po dvoletnem premoru ni bilo zaznamovano s korono, zato je bilo tudi na intervencijah delo bolj raznoliko v primerjavi z letoma 2020 in 2021, ko je bilo ogromno dela povezanega z epidemijo koronavirusa,” o minulem letu in delovanju društva pove Anžej Sticher, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-Mesto.

Če govorimo o številkah, so gasilci iz Trbovelj v letu 2022 posredovali na terenu v 300 primerih. Na intervencijah so opravili 5484 ur, skupno pa je bilo v društvu opravljenih 30.091 prostovoljnih ur dela.

“V letu 2022 bi kot najzahtevnejšo težko izpostavil samo eno intervencijo. Med bolj zahtevnimi je zagotovo bil zdrs tovornega vozila, ki je prevažal nevarne snovi, v strugo potoka v Hrastniku in požar vozil ter objekta v industrijski coni v Trbovljah. Obe intervenciji sta se k sreči končali brez hujših posledic in brez poškodovanih. Zahtevno pa je bilo tudi posredovanje ob gašenju požara na Krasu. V našem društvu smo se trikrat udeležili gašenja požara, vsaka od odprav pa je trajala približno 24 ur,” poroča poveljnik PGD Trbovlje-mesto.

Vse več mladih, ki si želijo postati gasilci

Trenutno v PGD Trbovlje-mesto deluje 56 operativnih gasilcev in 12 mladih gasilcev, ki bodo v tem letu pristopili k opravljanju temeljnih usposabljanj za gasilca pripravnika in operativnega gasilca. V društvu je aktivnih tudi 40 pionirjev in mladincev, ki se preko mentorskega programa pripravljajo in izobražujejo za delo gasilca.

Anžej Sticher, PGD poveljnik Trbovlje-Mesto

“V našem društvu v zadnjih letih vidimo porast interesa pri mladih za pridružitev operativnim vrstam. Na žalost se po končani srednji šoli vidi upad udeleževanja na društvenih aktivnostih zaradi študija, vendar se jih vse več po končanem študiju tudi ponovno vrne v gasilske vrste.”

V letu 2022 so poleg vseh intervencij, izobraževanj, tečajev in tekmovanj, ki so se jih udeležili obnovili tudi vozilo GVC-1, ki jim omogoča hitro in uspešno posredovanje na terenu. Sticher še o največji težavi, ki jih trenutno pesti: “Največji primanjkljaj pa se še vedno kaže pri nekaterih intervencijah v dopoldanskem času, ko so naši člani v službah in v šolah ter je ekipa delno okrnjena.”

Posredovanje po vrsti dogodka:

V letu 2022 smo gasilci PGD Trbovlje-mesto posredovali v 300 primerih in sicer:
– Poplave meteorne vode: 11
– Plazovi, plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin: 1
– Vetrolom: 10
– Reševanja obolelih oseb, reševanje obolelih (tudi helikopterski prevozi med bolnišnicami): 2
– Nesreče v cestnem prometu: 30
– Požari v objektih: 18
– Požari na sredstvih cestnega prometa: 2
– Požari v naravi oziroma na prostem: 13
– Požari v komunalnih in drugih zabojnikih: 10
– Sproščanja nevarnih plinov: 1
– Nesreče z nevarnimi in drugimi snovmi: 20
– Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov: 1
– Tehnična in druga pomoč: 161
– Nepotrebne oz. lažne intervencije, samo izvoz, intervencija ni bila potrebna: 20
Skozi celo leto smo opravljali prevoze vode, izvajali redne tedenske operativne vaje, ter sodelovali pri organizaciji in izvedbi vaj ter tečajev organiziranih s strani Gasilske zveze Trbovlje. Člani društva so uspešno opravili 47 različnih tečajev v organizaciji Gasilske zveze Trbovlje ter Gasilske zveze Slovenije.
V nočnem času in ob vikendih smo skozi celotno leto opravljali dežurstva gasilcev.

FOTO: Zaradi korone novo vozilo za reševanje z malce zamude

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --