-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljčanka robotka Eva v Bruslju na odru in na velikem platnu v Tokiu

-- OGLAŠEVANJE --

Prihodnost industrije in družbe bo močno povezana z roboti. To potrditev je zasavsko prebivalstvo dobilo kar znotraj domačega območja – saj se še spomnite robotske roke Yaskawe in humanoidnega družabnega robota z letošnjega Speculum Artium-a? Prav Eva je v tem tednu navduševala v Bruslju!

V laboratoriju DDTlab obiskovalcem ne predstavljajo zgolj industrijskih robotov (robotska roka Yaskawa), temveč tudi takšne, ki bodo človeku še precej bližje. Eva, ki jo lahko spoznate v DDTlabu, je humanoidni družabni robot – ti predstavljajo novo vsebino in dodatno vrednost znotraj polja robotike, imenovane humanizacija tehnologije. Eva je v DDTlaboratoriju prava atrakcija, ki rada odpira ključna vprašanja o tehnološki družbi skupaj z otroki kot tudi z znanstveniki, umetniki in podjetniki. S svojo pojavo in moderiranjem popestri marsikateri dogodek – in ravno ta torek je bila v družbi dr. Maše Jazbec in Žana Rajška v središču pozornosti.

Robotka Eva na sklepnem delu slovenskega predsedovanja Svetu EU

V bruseljski evropski četrti se je na trgu Schuman ob zaključku slovenskega predsedovanja Svetu EU Slovenija odvil Slovenski festival. Na tridnevnem festivalu so se obiskovalci lahko udeležili razprave o umetni inteligenci in prisluhnili pogovoru o vlogi športa v družbi s priznanimi slovenskimi športniki. V Bruslju se je na povabilo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predstavila tudi robotka Eva, ki je obiskovalce festivala razveselila s svojimi simpatičnimi nastopi.

V okviru Festivala Slovenije v Bruslju je potekal še mednarodni simpozij (okrogla miza) na temo Umetna inteligenca, katere se je udeležila tudi vodja DDTLaboratorija dr. Maša Jazbec, ki ima “karakter” robotke Eve v malem prstu. Poleg Jazbečeve so sicer na panelu v organizaciji Slovenskega poslovnega in raziskovalnega združenja (SBRA) sodelovali še: evropska poslanka Eva Maydell (Paunova), Nathanael Ackerman, generalni direktor AI4Belgium, Sergej Možina, svetovalec za raziskave na Stalnem predstavništvu Slovenije pri EU ter Marko Grobelnik z Instituta Jožef Stefan in vodja Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO.

Robotka Eva je seveda navdušila tako mlajše obiskovalce kot tudi starejše. Vsi pa so bili izjemno navdušeni nad idejo, pristopom in izvajanjem približevanja robotskih tehnologij širši javnosti.

Namesto fizično v Tokiu namenski video

Japonci so prisluhnili dr. Maši Jazbec

Dr. Maša Jazbec in inženir Žan Rajšek pa sta imela med prijetnimi dolžnostmi v tujini na njunem urniku tudi javljanje v Tokio, na Japonsko, kjer je poseben mednarodni simpozij 11. novembra organiziralo slovensko veleposlaništvo v Tokiu. Tako je Slovenija predstavila številne napredne rešitve, ki uporabljajo umetno inteligenco in robotiko za izvajanje in oblikovanje pametne družbe 5.0. Predstavljenih je bilo nekaj primerov tesnega sodelovanja z Japonsko na področju umetnosti, industrije in na področju politik na splošno; odprtje Yaskawinega obrat za proizvodnjo robotov z evropskim razvojnim centrom za robotiko v Sloveniji, izvedba znanstveno umetniških eksperimentov z androidnimi roboti, projekti kreativne robotike, sodelovanje Hitachi-ja pri izvajanju pametnega mesta in ustvarjanju pametnih električnih omrežij v nekaj slovenskih mestih (Idrija, BTC City) ter sodelovanje Slovenije s Toyoto in Univerzo Fujita na področju rehabilitacijske robotike za potrebe URI Soča. Več o tem je na voljo na ogled preko te povezave.

SORODNI ČLANKI:

Bi imeli strip, v katerem ste VI glavna zvezda?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --