-- OGLAŠEVANJE --

Bi imeli strip, v katerem ste VI glavna zvezda?

-- OGLAŠEVANJE --

S prizorišča trinajstega festivala novomedijske kulture Speculum Artium nam je prišlo na uho, da je v Delavskem domu Trbovlje mogoče dobiti prav posebno risbo: strip, ki ga izriše robot in v katerem glavno vlogo ob robotki Evi odigra prav obiskovalec sam. Za spomin na edinstveno doživetje in velik tehnološki dosežek pa povrhu vsega še prejme stripovsko obliko samega sebe!

Za takšno harmonijo med robotsko umetniško inštalacijo z umetno inteligenco in človekom v zasavskih koncih še nismo tako od blizu ne slišali ne videli, sedaj ko Trbovlje gostijo Speculum Artium pa je tudi takšna izkušnja na dosegu roke. Obisk je velik in med ljudmi je že zaokrožila pripoved, kako risalni aparat skozi zastavljena vprašanja in odgovore obiskovalcev ustvari skice in risbe ljudi. Na ogled sta dve zanimivi robotski instalaciji.

Zastaviš vprašanje, Eva te pa z odgovori zabava

Obiskovalec risalnemu aparatu proizvajalca Yaskawa zastavi vprašanje, robotka Eva pa odgovori, zdi se spontano, saj po zagotovilu sogovornice Maše Jazbec odgovori niso vnaprej pripravljeni. “Prav zato so včasih smešni, čudno zveneči in celo abstraktni, a izkazalo se je, da prav to posebej zabava vsakega obiskovalca posebej.” S tem, ko se postaviš zraven robotke Eve, kovinsko-elektronska inštalacija zajame tvojo podobo in že je tu podlaga za strip, v vsem znani obliki: nad Evo in nad obiskovalcem se pojavi oblaček in v njem besedilo “pogovora”. Računalnik spremeni vse skupaj v črtno risbo in vsakič posebej nastajajo edinstvene stripovske podobe.

Po 15 minutah čisto tvoj osebni strip!

Pri razstavni in aktivno med obiskovalce vključeni točki “Risalni aparat” beležijo veliko zanimanje in obiski se prav tu vrstijo en za drugim. “Četudi si robot vzame čas za ustvarjanje, ki traja 10 do 15 minut, je pričakovanje obiskovalcev nad čakanjem in posebno navdušenje zaznavamo, ker si vsak lahko natisnjeno kopijo odnese domov za spomin,” pravi Maša Jazbec, ki v vlogi vodje DDTLab-a s projekti Kreativne Robotike, doživeto pripoveduje o načinu delovanja risalnega aparata, ki nosi povsem človeško ime: Eva.

Z mednarodnim sodelovanjem do uspešne zgodbe

Projekt je nastal v DDT laboratoriju v sodelovanju s priznanima intermedijskima umetnikoma Varvaro Guljajevo iz Estonije in Marom Canetom iz Španije, ki sta v laboratoriju opravljala umetniško rezidenco. Projekt podpira tudi podjetje Yaskawa, ki je organizatorjem za čas festivala posodilo večjo robotsko roko. Programiranje robotske roke je delo Žana Rajška, pri vsem skupaj pa lahko preprosto zaključimo, da gre za odlično sodelovanje umetnosti in gospodarske panoge.

Le kdo si ne želi imeti stripa, v katerem je glavna zvezda? Priložnost za to imate le še do konca tega tedna!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Litija – Zagorje: Jutri NE bo popolne zapore ceste

Popolna zapora ceste Litija - Zagorje je za jutri odpovedana. Ob sobotah je sicer od 7.30 do 17. ure pri galeriji Šklendrovec napovedana popolna zapora...
-- OGLAŠEVANJE --