0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoTovarna Ytong iz Kisovca četrtino energije iz nove sončne elektrarne

Tovarna Ytong iz Kisovca četrtino energije iz nove sončne elektrarne

V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji za proizvodnjo gradbenih elementov iz porobetona.

”Lahko smo ponosni, da smo ta projekt speljali ravno v teh energetsko nepredvidljivih časih,” se pohvali vodja tovarne, Dejan Turk. Sončna elektrarna je bila v omrežje postavljena v začetku tega leta, v sredini januarja pa je že začela obratovati. “Na streho našega proizvodnega obrata smo namestili več kot 2500 kvadratnih metrov solarnih panelov.” Po besedah Janija Uraniča, vodje vzdrževanja in energetike, bodo ti zagotavljali približno 25% potrebne energije. Nazivna moč sončne elektrarne znaša 540 kW in je trenutno največja sončna elektrarna v Zagorju.

Sam proizvodni proces v primerjavi z nekaterimi drugimi gradbenimi materiali že v osnovi ni visoko intenziven, za proizvodnjo avtoklaviranega porobetona se namreč uporabljajo povsem naravne surovine, voda in zemeljski plin.

Družba Xella porobeton je sicer že leta 2019 prejela okoljsko nagrado za najboljši okoljski postopek, saj je z učinkovitim izkoriščanje odvečne procesne toplote in reciklažo surovin ter drugimi procesnimi rešitvami dokazala, da so tako trajnost kot energetske izboljšave prve vizije podjetja. Leta 2015 so prejeli še naziv za energetsko učinkovito podjetje. ”Poleg tega, da je gradbeni material Ytong trajnosten in okolju prijazen, je pomembno tudi, kako je proizveden. Na področju energetike in krožnega gospodarstva smo v našem podjetju naredili že veliko, seveda pa so izboljšave še vedno mogoče,’‘ povzame Uranič, ki je v Xelli zaposlen že več kot 15 let.

Najboljši porobeton na svetu je iz Kisovca

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...