-- OGLAŠEVANJE --

Toliko o participaciji: 10 krajevnih skupnosti pa le 19 oddanih vlog

-- OGLAŠEVANJE --

Občina Hrastnik je tokrat drugič v celoti izvedla participativni proračun (in tretjič če prištejemo še poskusno leto), kar v Hrastniku v praksi pomeni, da naj bi občani zapisali svoje predloge in jih posredovali občini, potem pa naj bi o tem odločali na glasovanjih v krajevnih skupnostih. 

Preden so tovrstno sodelovanje občanov razširili po celotni občini, so poskusno participativni proračun uvedli v KS Podkraj. Tam je bil že v prvem letu odziv zelo dober in njihov angažma je viden tako v domu krajevne skupnosti kot na igrišču ter skupnih zunanjih površinah. Tudi tokrat je prav največ predlogov prispelo iz KS Podkraj. Žal pa niti približek tega ni v drugih hrastniških krajevnih skupnostih.

Participativni proračun v Hrastniku dvakrat zares in enkrat poskusno

V prvem letu je, ko se je pripravljal participativni proračun 2021-2022, prispelo več kot 100 vlog. Kot pojasnjujejo na Občini Hrastnik pa so veliko predlogov morali zavrniti, ker so ureditve veljale za zasebna zemljišča. Volitve so bile izvedene netransparentno in izvajali so jih kar določeni predlagatelji sami. Kljub temu pa je iz tega naslova Hrastnik bogatejši za avtobusno postajo v Turju in letno kuhinjo s prostorom za druženje na Marnem. V KS Boben in KS Steklarna so na dva izmed obstoječih otroških igrišč namestili dodatna igrala, v KS Rudnik pa se je na Novem logu postavilo novo otroško igrišče. V KS Prapretno se je uredilo spremljevalno infrastrukturo ob novi pešpoti Prapretno – Hrastnik, v KS Podkraj se je uredilo domsko skladišče, v KS Dol se je nameščala dodatna javna razsvetljava v Grči, v KS Kovk so izglasovali nakup (menjavo) miz in stolov za dom krajanov Kovk, v KS Krnice – Šavna Peč pa obnovo kuhinje v domu krajanov v Šavni Peči.

Od nekaj manj kot 9000 prebivalcev zbrali 19 vlog. Koliko je sploh primernih, bo znano po pregledu

Do torka je na Občino Hrastnik prispelo 19 vlog, največ oddanih vlog je bilo iz krajevne skupnosti Podkraj. Za namen participativnega proračuna je Občina rezervirala 50.000 evrov, v vsaki skupnosti po 5.000. Kaj bo, če v določeni KS predlogov ne bo ali pa ti ne bodo primerni, bomo vprašali po izteku roka za oddajo, torej jutri.

Občani bodo sami izbrali kaj z občinskim denarjem tudi v Trbovljah, nadaljujejo v Hrastniku, Zagorjani pa bodo še malo počakali

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --