23.8 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoSteklarna: 18,5 milijonska naložba v kisikovo peč

Steklarna: 18,5 milijonska naložba v kisikovo peč

Največje hrastniško podjetje – Steklarna – pričenja z novo investicijo v kisikovo peč za proizvodnjo embalažnega stekla. »Naložba je ključnega pomena tako za dolgoročni obstoj steklarne kot tudi za njeno konkurenčnost na globalnem trgu« glede 18 in pol milijonske naložbe pravijo v Steklarni Hrastnik.

Najmodernejša in najbolj čista tehnologija z inovativnimi pristopi

Nova tehnologija bo omogočala proizvodnjo visoko kakovostnega stekla, dvignila učinkovitost ter vzpostavila predvsem okolju še prijaznejšo proizvodnjo. Dela bodo zaključena predvidoma sredi novembra 2020.

»Investicija je ključna za obstoj Steklarne Hrastnik. B peč v enoti Special gre namreč proti koncu svoje življenjske dobe in v primeru, da se zgodi kaj nepredvidenega na tej peči, bi to pomenilo, da Steklarna Hrastnik ostane brez peči in brez možnosti realizacije naročil,« je poudaril pomen investicije Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik. Poleg zagotavljanja konkurenčnosti steklarne, je investicija izjemnega pomena tudi z vidika zmanjševanja vpliva na okolje.

Dobili bodo dodaten proizvodni obrat

Peč bo za svoje delovanje souporabljala kisik omogočila izdelavo še zahtevnejšega embalažnega stekla, s čimer bo Steklarna Hrastnik lahko sprejemala tudi prestižne projekte na področju embalaže za žgane pijače in parfumerijo. S tem bodo dosegli višjo prodajno vrednost na kilogram stekla ter, kot je še povedal direktor, dodatno okrepili svoj položaj na trgu. Poleg tega pa steklarna s to investicijo pridobiva dodaten, ločen proizvodni obrat, v celoti namenjen proizvodnji embalažnega stekla, kar pomeni dodatno varnost za njene stranke. Obenem pa bo nova peč omogočala večje kapacitete.

Nastavki za implementacijo inovativne tehnologije

Gre za projekt, ki zre v prihodnost. »Ker gre za pilotni, pionirski projekt, bo implementacija zahtevala več časa in sredstev, a projekcije so obetavne – kar 20 odstotkov nižji CO2 odtis za Steklarno Hrastnik,« je poudaril Peter Čas.

Z aktualno investicijo pa bodo v novem proizvodnem obratu optimizirani tudi vzporedni procesi – vzpostavljena bo lastna proizvodnja kisika, nadgrajena zmesarna (oddelek, kjer se pripravlja zmes za steklo za peč), avtomatiziran bo transport zmesi ter črepinj in podobno.

S ciljem uvajanja dodatne avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije v Steklarni Hrastnik bo letošnji investiciji v prihodnjih dveh letih sledil nov investicijski cikel, ki je bil prestavljen zaradi izbruha koronavirusa. Pri izvedbi letošnjih investicijskih del bo sodelovalo skoraj 300 izvajalcev, med njimi tudi okoli 100 zaposlenih v Steklarni Hrastnik.

V najbolj prestižne stekleničke natočili zasavsko dišavo

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...