20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.si1+1=2Spoznajte trboveljsko šolo še pred informativnimi dnevi

Spoznajte trboveljsko šolo še pred informativnimi dnevi

Ker je leto vse prej kot običajno, se trboveljski srednješolci ne morejo predstaviti na zasavskih osnovnih šolah, kot je bila navada prejšnja leta. Se pa vseeno intenzivno pripravljajo na vpis v novo šolsko leto in v svoje vrste vabijo odločne in nadobudne devetošolce.

Tokrat bodo še pred informativnimi dnevi programa ekonomski tehnik in gimnazija predstavili na daljavo, v četrtek, 21. januarja ob 18. oziroma ob 19. uri (povezavi na dogodka najdete na www.gess.si).

Ravnateljica GESŠ, Jelena Keršnik.

Ravnateljica Jelena Keršnik je poskrbela, da bodo bodočim dijakom predstavili šolske in obšolske dejavnosti, vsekakor pa bodo odprli tudi prostor za vprašanja staršev in devetošolcev. Odgovarjali bodo tako učitelji kot dijaki.

Tudi informativni dan bo letos potekal preko spleta. Ob terminih, ki so sicer običajni (petek, 12. 2. 2021 ob 9.00 in ob 15.00 ter sobota, 13. 2. 2021 ob 9.00) bodo izvedli osrednje dogodke. Več podrobnosti o informativnem dnevu bodo razkrili po končanem dnevu odprtih vrat, objavljene pa bodo prav tako na njihovi spletni strani.

Seveda pa so ves čas dosegljivi tudi preko telefona (03 56 25 500) in e pošte (tajnistvo@gess.si ).

Poleg vpisa se na novo šolsko leto pripravljajo tudi sicer, pravi ravnateljica: »Kmalu bomo anketirali tretješolce glede izbire maturitetnih predmetov. Ponosni smo, da kljub majhnosti šole ponujamo na splošni maturi poleg drugega tujega jezika še osem izbirnih predmetov in da smo v zadnjih 13 letih omogočili čisto vse kombinacije in ugodili vsem željam naših maturantov glede izbire.«

Posebnost trboveljskega programa gimnazija je izbirnost. Namreč že v prvem letniku lahko gimnazijci izberejo za drugi tuji jezik ali nemščino ali francoščino. Od drugega letnika dalje se lahko odločijo še za tretji tuji jezik. V drugem in tretjem letniku pa izbirnost uresničujejo pri interdisciplinarnih tematskih sklopih (ITS). Vsebino teh načrtujejo skupaj z dijaki in tudi tu bodo priprave za novo šolsko leto kmalu stekle.

Iščejo področja, ki dijake najbolj zanimajo

»Poiskali bomo tista področja, ki dijake najbolj zanimajo, drugo leto pa jih bodo raziskovali in poglabljali znanja na več predmetnih področjih.« Letos dijaki v Trbovljah raziskujejo viruse (tiste, povezane z epidemijo in tiste, ki napadajo računalnike), kriminaliteto (na eni in drugi strani zakona) in zdravje (telesno in duševno). Pri tem, kot pravi Keršnikova, krepijo sposobnosti timskega dela, spoznavajo projektni in raziskovalni pristop in širijo svoje znanje.

Številni krožki, ki bogatijo že tako pester program

In ko govorimo o izbirnosti, ne moremo mimo številnih krožkov. Pevskemu zboru, kemijskemu, matematičnemu, novinarskemu krožku in debati se je pridružil še računalniški krožek, popoldanske in jutranje športne aktivnosti, vključeni pa so tudi v program MEPI.

Vse te dejavnosti so na voljo dijakom obeh programov. Poleg številnih priznanj na tekmovanjih v znanju, je dokaz, da sodijo v sam slovenski vrh, tudi uvrstitev trboveljskih dijakov v ekipo, ki bo poleti 2021 zastopala Slovenijo na svetovnem debatnem prvenstvu v Macau. To sta Nejc Škoberne (tretji letnik ekonomskega tehnika) in Ema Gospodarič (4. letnik gimnazije).

In katere so posebnosti programa ekonomski tehnik?, vprašamo ravnateljico. »Zagotovo to, da pridobijo dijaki dovolj znanja in veščin, ki jim omogočajo tako nadaljnji študij na mnogih področjih kot takojšnjo zaposlitev. Že v času šolanja pridobijo prvo podjetniško izkušnjo. V četrtem letniku namreč ustanovijo dijaško podjetje, v katerem spravijo v življenje svojo podjetniško idejo. Da so pri tem uspešni, pričajo vsakoletna priznanja, ki jih dobijo na državnem tekmovanju dijaških podjetij v okviru programa Junior Achievement.«

Šola s tradicijo, z znanjem in z jasno vizijo

GESŠ Trbovlje je šola s tradicijo, z znanjem in z jasno vizijo, ki postavlja dijake in znanje na prvo mesto, odločno pove prva dama GESŠ: »K nam se vpisujejo bratje in sestre naših dijakov, otroci in vnuki naših nekdanjih dijakov. Zgovoren dokaz, da delamo dobro.«

Po odličnost ni treba iz Zasavja!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...