0.9 C
Trbovlje
nedelja, 3. decembra 2023
ZON.siAktualnoSončna elektrarna Blate: 1,5 milijona naj bi si povrnili v le 6...

Sončna elektrarna Blate: 1,5 milijona naj bi si povrnili v le 6 letih

Nekaj več kot 500 megavatnih ur je že pridelala sončna elektrarna na Blatah nad Hrastnikom v zadnjih dveh mesecih kar obratuje, letno pričakujejo okoli 1700 megavatov. Trboveljski Rudis je vložil 1,5 milijona evrov v projekt, ki pa ni ne prvi ne zadnji iz naslova Rudisovih zgodb, kjer je podjetje tako v vlogi investitorja kot izvajalca. Projekt, če bo vloga odobrena, naj bi delno sofinanciralo ministrstvo za infrstrukturo. 

Povrnitev investicije pričakujejo v 6 letih

Župan Hrastnika Marko Funkl

Hrastnik si želi biti ena od naprednih občin, ena od tistih, ki delajo prve korake, je na današnji otvoritvi 1,5 megavatne sončne elektrarne na Blatah nad Hrastnikom dejal župan Marko Funkl.

Rudis si ogleduje še druge primerne lokacije za izgradnjo novih sončnih elektrarn v Zasavju, obstaja tudi možnost, da bi sončno elektrarno na Blatah še povečali. A najprej se morajo zaključiti postopki okoli zemljišča, ki je v denacionalizacijskem postopku.

Prva električna energija iz SE BLATE je v omrežje stekla 7. julija letos, talna sončna elektrarne Blate stoji na bivšem dnevnem kopu Rudnika Trbovlje – Hrastnik nad Hrastnikom in je ena večjih sončnih elektrarn v Sloveniji. V elektrarno je vgrajeno 2.600 monokristalnih panelov nazivne moči 600 W in skupne površine 6.500 m2 ter 13 razsmernikov.

Samo Kreže, tehnični direktor Rudisa, ki je odgovarjal namesto generalnega direktorja Andreja Gorjupa, ki je izjave za novinarje zavrnil, je povedal, da je bila gradnja elektrarne na Blatah izjemno zahtevna, zaradi območja, kjer klasično temeljenje ni bilo mogoče, narediti so morali točkovne temelje, kar je zahtevalo bistveno več časa. Življenjska doba takšne elektrarne je okoli 25 let, investicija naj bi se Rudisu po prvih izračunih povrnila v 6 letih.

V letošnjem letu je Hrastnik dobil že 2 sončni elektrarni, s skupno močjo okoli 5 megavatov, do konca leta se obeta še »sončna streha« hrastniške šole, ki trenutno v svojo zadrugo vabi občane, ki se bodo lahko oskrbovali z elektriko prav iz strehe lokalne šole. Zanimanja je po besedah župana dovolj, okoli 23 jih že podpisuje pogodbe, pol toliko je v pripravi dokumentacije. Potem ostane mesto le še za okoli 10 priključkov.

FOTO: Tudi uradno otvorili največjo sončno elektrarno v Sloveniji

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?