-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Tudi uradno otvorili največjo sončno elektrarno v Sloveniji

-- OGLAŠEVANJE --

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je pričel pisati novo energetsko zgodbo v Zasavju. Sončna elektrarna v Prapretnem, katere otvoritve se je udeležil sam predsednik vlade Janez Janša, je s tremi megavati namreč najmočnejša sončna elektrarna v Sloveniji. Sončna elektrarna Prapretno je sicer umeščena na 120 metrov visokem rekultiviranem odlagališču pepela in žlindre. 

Nekdanja premogovna regija tako prehaja v čistejše in obnovljive vire energije, za degradirano regijo pa je ohranjanje energetske lokacije velikega pomena, menijo v HSE. 

Sončno elektrarno Prapretno so tako s slavnostnim prerezom traku otvorili visoki gostje, prvi med njimi predsednik vlade Janez Janša, ob njem pa še generalni direktor HSE dr. Viktor Vračar in župan občine Hrastnik Marko Funkl.

Janša: Domači viri so desetkrat bolj dragoceni

Predsednik vlade Janez Janša.

Svet se je 24. februarja letos spremenil. Tega se še ne zavedamo dovolj. Viri, ki jih imamo doma, so v tem spremenjenem svetu desetkrat bolj dragoceni, kot so bili prej. Ne glede na to, da je Slovenija del skupnega evropskega energetskega trga, in ne glede na to, da ceno elektrike zaračunavamo na podlagi formule, ki je evropska in je v tem času neprimerna in se spreminja, je potrebno računati na situacije, ko to ne bo delovalo in ko se bo lahko uporabilo le tisto električno energijo, ki se jo bo lahko proizvedlo doma ali čim bližje,” je v svojem nagovoru poudaril Janša. 

Dodal je, da je  “prav zato gradnja malih hidroelektrarn in malih sončnih elektrarn ne samo nekaj, kar je treba spodbujati z okoljevarstvenega vidika in zelenega prehoda, ampak tudi z vidika varnosti. Le en obsežnejši kibernetski napad na naše omrežje lahko povzroči izpade dolge dneve, tedne, mesece.”

Sončna elektrarna leži na pepelu in žlindri iz TET

Generalni direktor HSE Vinko Vračar pa je ob otvoritvi največje sončne elektrarne v Sloveniji povedal, da bo skupina družb HSE še naprej intenzivno vlagala v projekte, ki so ekonomsko in okoljsko upravičeni ter skladni s sprejetimi strateškimi usmeritvami na področju razogljičenja družbe in trajnostnega razvoja. “Projekti pod nazivom HSE Sonce predstavljajo naše projekte na področju izkoriščanja energije sonca in so v množici tako imenovanih zelenih projektov skupine HSE. Poleg nadaljevanja gradnje SE Prapretno bomo investirali v večanje sončne elektrarne Zlatoličje-Formin, večje priložnosti si obetamo tudi na področju izkoriščanja energije vetra. Verjetno pa ni potrebno izpostavljati naših hidroelektrarn, ki že proizvajajo več kot dve tretjini vse obnovljive električne energije v državi,” dejal. 

Največja sončna elektrarna v državi leži na 120 metrov visokem območju, ki je bilo v preteklosti z naravovarstvenega vidika močno degradirano. Nanj so namreč med leti 1986 in 2010 odložili več kot 8,7 milijona ton elektrofiltrskega pepela in žlindre iz Termoelektrarne Trbovlje. Gre za dober primer pravičnega prehoda premogovne regije v lokacijo za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Hrastniški župan Marko Funkl je ob tem poudaril, da je otvoritev največje sončne elektrarne na tem območju za občino pomembno in da se veselijo tudi nadaljevanje projekta v sosednjo občino.

Največ energije bo elektrarna proizvedla junija

Slavnostna otvoritev največje sončne elektrarne pri nas.

Prvo električno energijo je sicer elektrarna v okviru zagonskih in funkcionalnih preizkusov v sistem oddala že 28. marca, priklop na distribucijsko omrežje pa je bil izveden v sodelovanju s podjetjem Elektro Ljubljana. Povprečna dnevna proizvodnja Sončne elektrarne Prapretno je na sončen dan trenutno že več kot 10 MWh, vrhunec svoje delovne moči pa bo dosegla v prvi polovici junija, je povedal Nenad Trkulja, vodja projekta sončne elektrarne v Prapretnem. 

V HSE pričakujejo, da bo 6.748 modulov letno proizvedlo več kot 3 gigavatne ure električne energije. To zadošča za letno oskrbo približno 800 gospodinjstev. V prihodnje pa bi lahko celotna površina planote nad Prapretnim izkoristila za do 13 MW električne moči. Življenjska doba sončne elektrarne je približno 25 let.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Največja sončna elektrarna bo stala v Hrastniku in to že letos

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --