23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.si1+1=2Šolarja brez interneta, ministrstvo pravi naj šola pošlje po "pisni poti"

Šolarja brez interneta, ministrstvo pravi naj šola pošlje po “pisni poti”

Obvestil nas je bralec Igor iz Hrastnika, ki živi na bolj odročnem območju, kjer internetna povezava včasih je, pa je spet ni. Doma ima dva šolobvezna otroka – eden v osnovni, drugi že v srednji šoli. Tudi, ko internet je, je povezava prešibka za online delo na dveh napravah. 

Na Osnovni šoli NHR Hrastnik so se odzvali in sledijo primeru, da bi pomagali otrokoma do najboljše rešitve. Recimo v nedeljo so bili brez povezave polovico dneva, včeraj je internet delal. Mobilni podatki niso rešitev, saj je še telefonski signal komaj “ujamejo”.

Ponedeljkov urnik sta šolarja torej uspela oddelati in sesti za računalnik. Kaj bo ostale dni, se očetu niti sanja ne, saj internet večkrat ne dela kot dela. Med vikendom je vihtel telefone ponudnika telekomunikacijskih storitev, da bi rešili težave, a vse kar je uspel izvedeti, da je omrežje staro in mu pomagati ne morejo.

Občina pravi naj rešuje šola, tudi ministrstvo rešitve nima, predlaga pa “pisno pot”

Bralec se je na Občino Hrastnik obrnil že pred dvema tednoma in jih seznanil s situacijo. Dlje kot do tajništva ni prišel, do danes pa ga ni kontaktiral nihče. Pa smo se na hrastniško občino obrnili tudi mi – se bodo vključili in pomagali? “Če imajo učenci težave z dostopom, morajo o tem obvestiti šolo” odgovorijo na občini, kjer očitno pozabijo, da pokritost območij z internetom ni v domeni šole.

In seveda smo poskusili tudi na šolskem ministrstvu, kjer – več kot očitno – takšnih primerov niso predvideli.

Odgovornost prelagajo na šolo

“Kot rešitev vidimo, da šola s takimi učenci prilagodi način dela. Seznanjeni smo npr. s primeri, ko šole dostavljajo gradiva in napotek za njihovo uporabo po pisni poti.” Kaj pisna pot je, ne vemo. Ali to pomeni pošiljanje po klasični pošti, prevoz s šolskimi vozili ali kaj drugega? Niti kaj to pomeni za video konference in interaktivno e-gradivo, ni jasno. Na ministrstvu prelagajo odgovornost kar na šolo in nam predlagajo, da se obrnemo na vodstvo lokalne šole.

Hrastniška šola se dogovarja s starši in iščejo rešitev, nam potrdi tako naš bralec kot ravnateljica Polona Dolanc, ki ob tem tudi poziva vse ostale starše, ki imajo tovrstne ali podobne težave, da jim to sporočijo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...