-- OGLAŠEVANJE --

Sodišče zavrglo obtožnico zoper zagorskega zdravnika, ki je prodajal bele recepte

-- OGLAŠEVANJE --

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrglo obtožnico proti nekdanjemu zdravniku 81-letnemu Francu Grošlju in enemu od soobtoženih, poroča STA. Grošelj, ki ga je obtožnica bremenila, da je svojim bolnikom neupravičeno predpisoval recepte za veliko količino psihoaktivnih zdravil, je namreč trajno nesposoben za udeležbo na sojenju.

Grošelj ni sposoben za udeležbo, zavrgli tudi obtožnico zoper Cukjatija

Kot poročata Dnevnik in Delo, je psihiatrični izvedenec ocenil, da Grošelj zaradi bolezni ni sposoben za udeležbo na glavni obravnavi. Zato je okrožna sodnica Ana Klampfer na ponedeljkovi obravnavi pojasnila, da se obtožnica zoper njega zavrže. Enako velja za soobtoženega Jerneja Cukjatija.

Še vedno sta v obtožnici navedena Rosana Medija Cukjati in Mersad Smajlović. Za Smajlovića naj bi še čakali psihiatrično oceno, naslednja obravnava je predvidena 23. oktobra.

Policiste obvestili občani konec leta 2013

Zgodba se je začela odvijati v 2013, ko so trboveljski policisti na podlagi informacij občanov, ki so policiste opozorili na zlorabo izdajanja in preprodaje belih receptov konec leta 2013 pričeli z zbiranje obvestil. Na belih, torej samoplačniških receptih, so bila predpisana psihoaktivna zdravila.

Že v mesecu januarju 2014 so pri enem od osumljencev iz Trbovelj policisti zasegli 320 psihoaktivnih zdravil in pri postopku pridobili tudi dokaze, ki so kazali na ostale osumljence vključno z omenjenim zdravnikom. Takrat so policisti javnosti pojasnili, da po njihovih ugotovitvah, so morali osumljenci zdravniku za izdajo recepta plačati med 5 in 50 evrov.

Hišne preiskave po vsem Zasavju, največ v Zagorju

Policisti so pred devetimi leti opravili več hišnih preiskav tako v Hrastniku, Trbovljah, največ pa v Zagorju in poleg nedovoljene droge našli tudi orožje. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so policiji potrdili bistveno odstopanje od slovenskega povprečja pri izdajanju belih receptov osumljenega zdravnika. Za primerjavo, povprečni zdravnik na leto izda 4 bele recepte, osumljeni jih je izdal 993.

Po poročanju medijev je Cukjatiju predpisal 21.230 tablet pomirjeval, Rosani Medija Cukjati 18.660, Smajloviću pa 12.740.

Tožilstvo je obtožnico zoper Grošlja in tri soobtožene, domnevno odvisnike, ki naj bi zdravila na recept deloma koristili za svoje potrebe, deloma pa preprodajali, vložilo v začetku leta 2016. Na dveh predobravnavnih narokih, ki sta bila novembra 2017 in maja 2018, so se vsi štirje izrekli za nedolžne.

Grošelj je sicer že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine. Če bi bili spoznani za krive, bi Grošlju za omogočanje uživanja prepovedanih drog grozila zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem pa za preprodajo drog od enega do deset let zapora.

Zdravniku 5 do 50 evrov za recept

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --