-- OGLAŠEVANJE --

Zdravniku 5 do 50 evrov za recept

-- OGLAŠEVANJE --

Kar 43 policistov in 14 kriminalistov je raziskovalo primer zlorabe in prodaje belih receptov ter preprodaje psihoaktivnih zdravil na področju Zasavja.

Trboveljski policisti so na podlagi informacij občanov, ki so policiste opozorili na zlorabo izdajanja in preprodaje belih receptov konec leta 2013 pričeli z zbiranje obvestil. Na belih, torej samoplačniških receptih, so bila predpisana psihoaktivna zdravila. Omenjene recepte so pacienti dobili v eni od zdravstvenih ustanov na območju Zasavja in to pri enem in istem zdravniku. Po naših neuradnih podatkih naj bi ta zdravnik bil dr. Franc Grošelj iz splošne ambulante v Zagorju.

Že v mesecu januarju so pri enem od osumljencev iz Trbovelj policisti zasegli 320 psihoaktivnih zdravil in pri postopku pridobili tudi dokaze, ki so kazali na ostale osumljence vključno z omenjenim zdravnikom.

993 belih receptov
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so policiji potrdili bistveno odstopanje od slovenskega povprečja pri izdajanju belih receptov osumljenega zdravnika. Za primerjavo, povprečni zdravnik na leto izda 4 bele recepte, osumljeni jih je izdal 993. V letih 2012, 2013 in 2014 je zdravnik enemu od pacientov predpisal 34.150 tablet, kar pomeni, da bi moral pacient vsak dan zaužiti 40 psihoaktivnih tablet, če bi seveda vse resnično zaužil sam.

andrej jurič

Zdravnik prejel od 5 do 50 evrov za posamezen recept
Pacienti so zdravila prevzemali večinoma v zasavskih lekarnah, nekaj pa tudi v Ljubljani, Kamniku, Litiji in Radečah. Pacienti, ki so bili s kriptirno številko označeni na receptu niso bili enaki tistim, ki so zdravila dejansko prevzemali v lekarnah, kar jasno kaže na nadaljnjo preprodajo. Kot je pojasnil komandir Policijske postaje Trbovlje Andrej Jurič, so ugotovili, ‘da je vsak pacient moral za izdajo belega recepta zdravniku plačati med 5 in 50 evri.’ Premoženjska korist zdravnika, po besedah komandirja, še ni ugotovljena.

Večina hišnih preiskav v Zagorju
Kot smo že poročali na portalu ZON je policija v začetku tega tedna v Zasavju opravila 16 hišnih preiskav, danes pa smo izvedeli, da je ena preiskava bila v Hrastniku, 2 v Trbovljah in kar 12 v Zagorju (dve pri enem osumljencu). Trboveljska policija je sodelovala z ljubljansko kriminalistično policijo in skupaj so zasegli 1109 tablet, dokazno dokumentacijo, puško, pištolo, več nabojev ter mačeto.

Pridržanih 5 oseb, zdravniku do 12 let zapora

Pridržanih je bilo 5 oseb, 4 so bile privedene k preiskovalnem sodniku v Ljubljani, ki je za vse štiri odredil pripor. Podanih je bilo 14 kazenskih ovadb, za katere je zagrožena kazen od enega do deset let zapora. Osumljenega zdravnika policisti sumijo še dodatnih kaznivih dejanj, ki so opredeljena v Kazenskem zakoniku in trenutno mu grozi kazen tudi do 12 let zapora.
Vsi osumljenci so Zasavci, razen posameznik, ki prihaja iz območja Sevnice. Pacienti so stari v povprečju med 30 in 40 let, in kot je še dodal komandir je večina odvisnikov, ki so vključeni v metadonski program za odvajanje.

Policisti preiskujejo ali ima primer razsežnosti tudi izven Zasavja in preiskava se nadaljuje.

SORODNI ČLANKI:

Odvisnica z otroki v vrtcu

Ravnateljica podpira delo odvisnikov v vrtcu, kljub uporu staršev

foto: ZON, arhiv PP Trbovlje (zaseženi orožje in zdravila)

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --