today-is-a-good-day
5 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.si1+1=2Slogan GESŠ Trbovlje »Tradicija, znanje, vizija« ni iz trte izvit!

Slogan GESŠ Trbovlje »Tradicija, znanje, vizija« ni iz trte izvit!

Da je pouk kakovosten, pričajo dosežki dijakov na tekmovanjih in na maturi. To je za šolo in učitelje najboljša nagrada in potrditev dobrega dela. Uspehi na tekmovanjih iz znanja so nanizani na šolski spletni strani ter šolskem Facebook in Instagram profilu. Tam najdete tudi ostale informacije o pestrem dogajanju na šoli.

“V štirih letih šolanja na GESŠ sem dobila veliko novega znanja, splošne razgledanosti. Šola me je naučila, da je treba vztrajati, tudi ko nimaš volje in interesa za učenje določene snovi. Poleg tega sem spoznala super nove ljudi, s katerimi bom prijateljstvo nadaljevala tudi po koncu srednje šole.” Tako o šoli pravi Vanja, več o vtisih četrtošolcev pa najdete na koncu članka.

Vsega je preveč, da bi lahko zajeli na enem mestu!

Izvajajo program gimnazija, tudi kot športni oddelek, in program ekonomski tehnik. Gimnazija je namenjena pripravi na nadaljnji študij in daje najboljšo podlago za vse smeri in nivoje terciarnega izobraževanja. “Ne daje pa le znanja,” pove ravnateljica Jelena Keršnik, saj “dijaki pridobijo tudi veščine timskega dela, spoznajo projektni pristop, dobijo dobre učne navade. V športnem oddelku je nivo zahtevnosti enak kot v splošnem gimnazijskem oddelku, vendar pa je pouk prilagojen potrebam športnikov, prav tako datumi ocenjevanja.” Ekonomski tehnik je med strokovnimi programi najbližje gimnaziji, saj ima poleg slovenščine, matematike in angleščine v predmetniku še drugi tuji jezik nemščino, naravoslovje (biologijo in kemijo), družboslovje (geografijo in zgodovino), humanistične predmete (psihologijo in sociologijo) in umetnost, poleg tega pa še široko paleto strokovnih modulov. Dijaki pridobijo podjetniška znanja, komunikacijske veščine, veščine klasičnega in sodobnega trženja, dodobra spoznajo ekonomsko področje in ustanovijo tudi prvo pravo podjetje, ki posluje v realnem svetu.

Na šoli delujejo številni krožki, projekti, mednarodne aktivnosti. O vsem tem si lahko preberete v objavah iz preteklih let, ki so še vedno aktualne. Če bi še enkrat opisovali vse, bi se ponavljali in ja, zmanjkalo bi prostora!

https://zon.si/gess-trbovlje-z-znanjem-bomo-ustvarjalci-ne-le-uporabniki-tehnologije-prihodnosti/

https://zon.si/po-odlicnost-ni-treba-iz-zasavja/

https://zon.si/gess-trbovlje-sola-s-tradicijo/

Seveda pa vsako leto prinese nekaj novosti.

Že uveljavljene spoznavne dneve smo razširili na spoznavni tabor. Septembra 2023 je potekal v Osilnici ob Kolpi.  Namen tabora je, da se med prvošolci čim prej vzpostavijo prijateljske vezi, da se oblikuje dobra razredna klima, kar omogoča lažji prehod v srednjo šolo in boljše pogoje za uspešno delo. Razširili smo tudi ponudbo krožkov. V sodelovanju z ljubljansko Filozofsko fakulteto in Inštitutom Kralja Sejonga Ljubljana poteka na šoli krožek korejščine in korejske kulture. Čeprav smo majhna šola, ponujamo izbirnost jezikov. Gimnazijci si lahko v prvem letniku izberejo za drugi tuji jezik nemščino ali francoščino. V drugem letniku pa se lahko odločijo še za tretji tuji jezik. Letos smo jim poleg nemščine in francoščine ponudili tudi ruščino. Naši gimnazijci se tako lahko učijo kar tri tuje jezike. Dva sta štiriletna, eden pa je lahko triletni. Ob bogati ponudbi jezikov pa se lahko, kot že vsa leta, dijaki vključijo v številne krožke, od kemijskega, literarnega, računalniškega, matematičnega krožka do pevskega zbora in debatnega kluba.

Najbolje šolo predstavijo misli letošnjih četrtošolcev:

»Kratek čas, ki sem ga preživel na GESŠ Trbovlje, so bila najbolj transformativna leta mojega življenja. Kaj mi je dala šola? Dala mi je razred, ki me ni zafrkaval. Dala mi je uporabno širino na področju ekonomije in gospodarstva, ki je drugače ne bi imel. Podpirala je moje želje in sanje ter mi dala prijatelje, ki so si jih z mano delili. Ni mi žal, da sem jo izbral.« (Nejc, ekonomski tehnik)

»GESŠ mi je dala ogromno uporabnega znanja, še posebej s področja ekonomije, nova prijateljstva, ki mi bodo ostala v spominu za vedno, in življenjske izkušnje, ki jih bom potrebovala na vsakem koraku. Odkrila sem tudi svoje sposobnosti in svoje vrednosti. Seveda pa mi je zagotovila tudi možnost opravljanja prakse v tujini, in sicer kar dvakrat, in s tem spoznavanje novih ljudi, držav, mest in kultur.« (Lara, ekonomski tehnik)

»V štirih letih šolanja na GESŠ sem dobila veliko novega znanja, splošne razgledanosti. Šola me je naučila, da je treba vztrajati, tudi ko nimaš volje in interesa za učenje določene snovi. Poleg tega sem spoznala super nove ljudi, s katerimi bom prijateljstvo nadaljevala tudi po koncu srednje šole. Na šoli mi je všeč oseben odnos med profesorji in dijaki, da nismo le številke. Na večino profesorjev se lahko obrneš s kakršnim koli vprašanjem ali težavami. Super mi je, da je šola v bližini mojega doma in zato ne preživim preveč časa na poti.« (Vanja, splošna gimnazija)

»GESŠ mi je omogočila, da sem spoznala prijatelje, ki jih drugače nikoli ne bi. Profesorji in socialna delavka oziroma šolska psihologinja znajo pomagati tako pri šolskih kot tudi pri osebnih problemih. Vsem šolarjem, ki se bodo odločili za šolanje na GESŠ, pa polagam na srce, naj izkoristijo pomoč profesorjev, naj se družijo s sošolci in hodijo čim več ven, naj se učijo vsaj eno uro na dan in naj imajo jasen cilj. Prav tako so ekskurzije v tujino super izkušnja, sama sem dvakrat v sklopu šole obiskala Italijo (kjer sem se tudi zaljubila), enkrat Irsko in Francijo.«  (Tia, splošna gimnazija)

»Za gimnazijo sem se odločila, ker je dokaj blizu mojega doma, največjo prednost na šoli pa mi predstavlja fitnes. Z obiskovanjem fitnesa na gimnaziji mi je ta šport postajal vse bolj všeč in lahko bi rekla, da mi je ta šola dala “ljubezen” do fitnesa. Ker se s fitnesom ukvarjam tudi v prostem času, mi velikokrat pride prav, da svoj trening opravim kar v šoli, v času športne vzgoje. V tretjem letniku sem bila zelo zadovoljna s predmetom ITS, ki se na naši šoli izvaja že nekaj let. ITS je interdisciplinarni tematski sklop, pri katerem se povezuje znanje več predmetov. Bila sem v skupini podjetništvo in lahko rečem, da je bilo super. Združili smo znanje psihologije in informatike. Pridobila sem ogromno znanja glede podjetništva, povezala sem se celo s Katapultom – podjetniškim inkubatorjem. Ko rečem, da je šola polna priložnosti, mislim tudi na ustanovitev lastnega podjetja TOPit, ki sva ga s sošolcem ustanovila prav pri predmetu ITS, zato bi kot prednost šolanja na gimnaziji izpostavila ITS predmet.« (Karin, splošna gimnazija)

»Skozi štiri leta šolanja v športnem oddelku GESŠ Trbovlje sem ugotovil, da se z ustreznim programom in s pravo mero truda da uskladiti športno udejstvovanje s šolanjem ter doseči želen uspeh. Program omogoča športnikom, da se posvetijo športu, ne da bi zato trpel učni uspeh. Šolanje v športnem oddelku bi priporočil vsakemu mlademu športniku, ki ima ambicije, a mu tudi učenje ni tuje.« (Filip, športni oddelek gimnazije)

Vabljeni na informativna dneva 16. in 17. 2. 2024, da začutite utrip GESŠ Trbovlje.

Foto: Arhiv GESŠ

Kako se na GESŠ Trbovlje počutijo dijaki prvih letnikov

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...