22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoSe muhe še pasejo po zasavskem kruhu?

Se muhe še pasejo po zasavskem kruhu?

Tudi nekatere zasavske pekarne so se znašle na lanskem črnem seznamu inšpektorjev. So očitane nepravilnosti že odpravili?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je leta 2015 izdala 50 odločb pekarnam, v katerih so inšpektorji odkrili neustrezne higienske razmere, plesnive strope in stene, pomanjkanje zaščitnih mrež na oknih, ki bi preprečile vdor mrčesa v pekarno. Pogosto so inšpektorji našli tudi neustrezno označene pekovske izdelke in kruh ter neustrezno označene alergene. Na seznamu so se znašle tudi 4 zasavske pekarne. Preveriti smo želeli, ali so očitane nepravilnosti že odpravili.

pekarna Ija Pek KisovecV Kisovcu umazana tla in muhe

V pekarni Ija Pek v Kisovcu so 2. junija lani inšpektorji odkrili umazana in dotrajana tla v pekarni, na oknih pa ni bilo ustreznih zaščitnih mrež proti mrčesu. V pekarni so neustrezno označevali pekovske izdelke in kruh ter neustrezno označevali alergene. Poklicali smo kisovško pekarno, kjer pa smo namesto odgovora dobili le obvestilo, da telefonska številka ne obstaja.

Pekarna Shala AgronZaposleni brez pokrival

19. junija lani so si inšpektorji ogledali tudi pekarno Shala Agron, to je Staro Pekarno Kruhek na Kolodvorski cesti v Trbovljah. Ugotovili so, da zaposleni ne nosijo ustreznih pokrival, strop pekarne je bil potreben čiščenja in beljenja, prav tako je bil sanacije potreben strop skladišča. V pekarni niso imeli pripravljenega seznama dobaviteljev, prav tako so neustrezno označevali alergene. Lastnik, Shala Agron, nam je zatrdil, da so vse očitane nepravilnosti odpravili že lani, po prejemu odločbe.

Umazane stene in strop

Žitovo pekarno v Gabrskem v Trbovljah je inšpektor obiskal 17. septembra lani. Odkril je, da na oknih ni mrež proti mrčesu, stene in strop pekarne bi bilo potrebno sanirati in očistiti, prav tako bi bila potrebna verifikacija HACCP sistema. Poklicali smo Žito, a se na telefon ni oglašal nihče.

Enako se je zgodilo tudi pri podjetju Hlastec Lora, ki se ukvarja s peko keksov kot dopolnilno dejavnostjo. Na telefon se ni javil nihče, da bi lahko preverili, ali so že vzpostavili postopke, ki temeljijo na načelih  HACCP, kot so jim z odločbo 11. septembra lani naložili inšpektorji.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...