-- OGLAŠEVANJE --

Sanacija teče: Na Cerozu do sedaj odstranili 1600 ton zalog

-- OGLAŠEVANJE --

Zaloge lahke frakcije na manipulativnih površinah Ceroza so bile v preteklosti velika težava, a so pod novim vodstvom odstranili okrog 1600 ton zalog iz preteklega obdobja. To se opazi tudi ob pogledu na deponijo, je zadovoljen Enes Rakovič, ki je nastopil delo direktorja Ceroza konec junija 2019.

“Za naprej imamo plan 100 ton mesečno, tolikšna količina je namreč še vzdržna, da se odstranitev zalog likvidnostno izide,” napoveduje Rakovič. Poleti 2019 je dolg do dobaviteljev znašal okrog pol milijona evrov, ki so ga že poplačali, nekaj manj kot 140 tisočakov je znašal dolg do krajevne skupnosti Marno, ki se redno odplačuje in ta dolg bo zaključen do oktobra letos.

Finančno breme, ki ga je pred slabimi tremi leti prevzel prvi mož Ceroza v duhu poskusov stabilizacije podjetja, je bilo tedaj težko kar 3 milijone evrov. “Konec junija 2019 je bilo 380 tisoč evrov negativnega stanja, do konca leta 2019 pa smo prišli na 152 tisoč evrov negativnega stanja, 2020 in 2021 sta bili pozitivni na letnem nivoju, prav tako pa je z vidika plana poslovanja za tekoče leto predvideno pozitivno poslovanje.” Dolg iz preteklega obdobja še ostaja v neplačanih najemninah občinam in v ostanku zalog.

Obdelava mešane komunalne embalaže je njihova rešilna bilka

Enes Rakovič, direktor Ceroz-a

Odstop Občine Trbovlje, ki se je zgodil februarja 2020, je bil po Rakovičevih besedah za Ceroz zelo velik poslovni udarec, saj so v trenutku izgubili 30 odstotkov fiksnih prihodkov, stroški pa so ostali skoraj isti. Reševanje nastale situacije je pripeljalo do tega, da so pridobili nove količine odpadkov. “Še vedno delo poteka v dveh izmenah, še vedno so vsi zaposleni – zaposleni; nikogar nismo iz tega naslova odpustili in kljub neljubi situaciji z odločitvijo trboveljske občine smo zahvaljujoč ustreznemu ukrepanju prihodke še povečevali,” opisuje direktor Ceroza, ki ostaja optimist z vidika poslovanja družbe.

Ceroz ves čas od ustanovitve opravlja javnogospodarsko službo za lastnice in tako sprejema mešane komunalne odpadke iz Zagorja, Hrastnika, Litije in Radeč, Občina Trbovlje pa se je, kot je znano, odločila za drugega obdelovalca odpadkov. Ima pa družba še partnerja, za katerega skladno s pogodbo obdeluje mešano komunalno embalažo, s čimer nadomeščajo izpad na račun Trbovelj, zagotavljajo ohranitev delovnih mest ter nemoteno koristijo infrastrukturo, za katero Ceroz plačuje najemnino občinam ustanoviteljicam.

Ceroz občinam najemnine, občine pa ta vir dajejo nazaj za sanacijo

“Občina Trbovlje je še vedno ena od lastnikov in tudi Ceroz ji še vedno redno plačuje mesečno najemnino, kot tudi vsem preostalim občinam,” jasno pove sogovornik.

“Ali je bil izstop Občine Trbovlje korekten in ali je bila to prava odločitev – to ni na meni, da sodim. Tu imajo glavno besedo občine, ki so ustanoviteljice in lastnice, Ceroz je pravzaprav “le” najemnik, ki uporablja obstoječo infrastrukturo.” Enes Rakovič

 

Pogled na že saniran del vzbuja zadovoljstvo vodstva in lastnic

Z občinami lastnicami je dogovorjeno in potrjeno skladno z operativnim planom investicij, da občine znesek od najemnin vračajo v Ceroz. S tem zagotavljajo, da v podjetju poteka sanacija in da se bodo površine skladno z zakonodajo zaprle, je pojasnil Rakovič. To je namreč po njegovem mnenju ključnega pomena, da lahko Ceroz normalno posluje.

Svetel pogled v prihodnost daje tudi kompostarna

Če se bo pokazala prava priložnost, želijo na Cerozu že letos sprejeti večje količine bioloških odpadkov ter nadaljevati z izdelavo večjih kapacitet komposta. “Želimo delati še naprej kvaliteten kompost, ki ga ne bi ponudili le domačim, nam najbližjim, zasavskim uporabnikom, pač pa na celotnem slovenskem trgu,” še v zaključku opiše prepoznano tržno nišo kot izziv za Ceroz. To bi pomenilo veliko spremembo na področju ravnanja z odpadki, zlasti ker je bioloških odpadkov, kot kažejo analize, vse več.

SORODNI ČLANKI:

CEROZ letos v 5 večjih investicij

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --