11.5 C
Trbovlje
petek, 14. maja 2021
ZON.siAktualnoCeroz "na čistem" z odpadki, kaj pa čistka s kazenskimi ovadbami?

Ceroz “na čistem” z odpadki, kaj pa čistka s kazenskimi ovadbami?

Dnevno na Cerozu sprejmejo med 35 in 40 tonami mešanih komunalnih odpadkov, kar v enem mesecu znaša okrog 800 ton, poleg tega sprejmejo še približno 300 ton bioloških odpadkov, ki jih spremenijo v kompost in 80 ton kosovnih odpadkov, nam pojasni direktor Ceroza Enes Raković.

Če so do marca prejeli v povprečju več kot 500 ton odpadkov s komunale v Novi Gorici je slika sedaj malce drugačna, saj od marca goriški odpadki zaradi previsokih cen romajo drugam. Trenutno po količini odpadkov prednjači občina Trbovlje, sledita Zagorje in Hrastnik, najmanj odpadkov pa pripeljejo z občin Litija in Radeče.

Trenutno obdelajo vse odpadke

Trenutno lahko vse odpadke sproti obdelajo, kar pomeni sortirajo, stabilizirajo in oddajo po pravilniku o obdelavi vseh odpadkov. Raković še doda, da morajo obdelati še precej odpadkov, ki so nastali v obdobju pred zagotovitvijo novih cen, kar bodo v doglednem času tudi storili. Ukrep Inšpektorata za okolje iz meseca maja jim narekuje, da morajo odpeljati nekaj več kot 1000 ton teh odpadkov, kar jim je do danes že uspelo. Po zadnjih meritvah pa lahko v tem trenutku sprejmejo še za okoli 40.000 kubičnih metrov odpadkov.

So obljubljene kazenske ovadbe že pripravljene?

Zanimalo nas je tudi ali so že spisali kazenske ovadbe zoper krivcev, ki so Ceroz postavili na točko, kjer je danes. »Zbranih je nekaj podatkov v zvezi z nepravilnostmi poslovanja v tehničnem smislu – požarna in okoljska varnost. Predvidoma septembra 2019 bodo znani vsi podatki. V kolikor bo potrebna kazenska ovadba, bo vložena« je bil jasen Raković, ki ima že pripravljen načrt dela in je ta že usklajen s skupščino Ceroza. Obljubil je, da ga v kratkem predstavil tudi nam.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Urška se je kljub zahrbtni bolezni znašla, zdaj pa ji je požar uničil dom

Strašna nedelja - 9. maj. Urška je že od marca opozarjala na težave z električno napeljavo, v zadnjem tednu celo večkrat, nazadnje v nedeljo...