28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoSamo JA pomeni JA! Podpise zbirajo tudi v Zasavju

Samo JA pomeni JA! Podpise zbirajo tudi v Zasavju

V Inštitutu 8. marec so zadnje leto pripravljali predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva. Pred dnevi pa se je na vseh upravnih enotah pričelo zbiranje overjenih podpisov za zakonsko spremembo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja pod geslom SAMO JA POMENI JA.

Predlagana sprememba se nanaša na zakonska člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki trenutno temeljita na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile. Gre za pravno dikcijo, ki je nesprejemljiva, zato predlagajo uvedbo modela afirmativnega soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtve in omogoča učinkovit pregon storilcev.

Od individualnih izpovedi do strukturnih sprememb

S triletnim zamikom od gibanja #metoo se je na Balkanu zgodilo gibanje #nisamtrazila, v katerem so se o svojih izkušnjah spolnega nadlegovanja oglasile igralke in novinarke. V Sloveniji že od leta 2018 v Inštitutu 8. marec preko kampanje #jaztudi zbirajo pričevanja o spolnem nadlegovanju in nasilju, pripravili pa so tudi predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva. Zavzemanju za družbo z ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja in nasilja se pridružujemo tudi v Zasavju.

Podpisi se že zbirajo o vsej Sloveniji

V Inštitutu 8. marec bodo podpise o spolnem nadlegovanju in nasilju zbirali po upravnih enotah naslednjih 60 dni. Pri tem se jim pridružujejo tudi v Trbovljah, Hrastniku, Litiji in Zagorju ob Savi in dodajajo: »Priključitev k akciji zbiranja podpisov je nekaj povsem samoumevnega. Vsa pričevanja, zgodbe, ki se pogumno razkrivajo in ni jim konca, kličejo po odločnem zaključku in spremembah. Družba je prežeta s spolnim nasiljem v vseh njenih porah. Pa se pogosto zdi, da je obstoječa zakonodaja simptom patriarhalne kulture in iz nje izhajajoča ravnanja uradnih oseb le podaljšana roka nasilja, ki ščiti storilce in obsoja žrtve. Izkušnje z nasiljem prvič, izkušnje z nasiljem drugič, ko si upaš spregovoriti. Dovolj je žrtev na zatožni klopi. Da je žrtev tista, ki mora dokazovati aktivni upor. Če je otrpnila, se je  strinjala. Pa si se upirala? Kaj si oblekla? Si vpila? Pokaži modrice. Odgovori na vprašanja. Dovolj je gledanja, ocenjevanja, objektiviziranja, sugeriranja. S pridružitvijo pozivom k strukturnim spremembam želimo soustvarjati spodbudno in varno okolje, ki bo žrtve opogumilo in storilce kaznovalo. Toliko zgodb še ni bilo povedanih in želimo jih slišati.«

Pomembno se jim zdi, da se akciji v lokalnem okolju pridružujejo tudi številne nevladne organizacije: Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Mladinski center Zagorje ob Savi, Kliše Klub – klub litijskih in šmarskih študentov, Društvo Rast Hrastnik, Zmajeva luknja Hrastnik in Mladinski center Hrastnik.

Koordinatorke akcije v Zasavju ob tem pojasnijo: Podpise se lahko zbere na dva različna načina: osebno na upravni enoti ali z elektronskim podpisom. Pomembno pa je, da fizično overjeni podpisi najdejo pot do Inštituta 8. marec. Na njihov naslov ga podpisnice in podpisniki lahko pošljejo sami, ali pa oddajo v nabiralnike oziroma sedeže nevladnih organizacij v Zasavju, ki so aktivno podprle zbiranje podpisov:

Trbovlje: Društvo prijateljev mladine, Trg svobode 11 (Rudarski dom), v nabiralnik ali osebno, med delovniki od 8.00 do 14.00

Zagorje ob Savi: Mladinski center Zagorje ob Savi, Cesta 9. avgusta 48, v nabiralnik.

Hrastnik: Zmajeva luknja, Trg borcev NOB 12, ponedeljek in torek med 16.00 in 17.00

Mladinski center Hrastnik, Naselje Aleša Kaplje 9a, od ponedeljka do petka med 9.00 in 15.00

                 Društvo Rast, Novi log 19 e, v nabiralnik

Litija: Stara šola, Valvazorjev trg 15, od torka do petka med 10.00 in 18.00.

 

Več informacij o samem zbiranju podpisov in zakonu lahko najdete na spletni strani www.samojapomenija.si

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...