-- OGLAŠEVANJE --

S sanacijo vlage tudi do lepše podobe osrednje litijske kulturne dvorane

-- OGLAŠEVANJE --

Dvorana Kulturnega centra (KC) Litija se bo po letih težav znebila vlage in dobila lepšo podobo. Občina Litija se je namreč lotila njene sanacije, zaenkrat bodo vanjo vložili 53.000 evrov, v prihodnje pa upajo, da bo za večjo obnovo in posodoboitev osrednje dvorane v mestu na voljo kaj evropskih sredstev.

Sanacija plesnivih sten je bila nujna.

“Na Občini Litija se zavedamo, da je potrebna celovite posodobitve in načrtujemo, da bi lahko navedeno investicijo prijavili na primeren razpis za pridobitev evropskih sredstev,” so o dvorani, ki jo že leta načenja vlaga, povedali na litijski Občini. Tako bodo zdaj sanirali prekomerno vlago v vseh pritličnih prostorih KC Litija, s čimer želijo preprečiti nadaljnje nastajanje škode, je povedala direktorica Javnega zavoda za kulturno, mladino in šport (JZKMŠ) Litija Alenka Urbanc, ki upravlja z dvorano. “Najprej se bodo odstranile lesene obloge in poškodovan omet ter ročno očistile fuge. Nato sledi sanacija zidov z injektiranjem in nato izvedba ometov, elektroinstalacije ter pleskanje vseh površin,” so o hitrih obnovitvenih oziroma sanacijskih delih povedali na Občini. 

Ko ne bo več vlage, se bodo bolje počutili tudi obiskovalci

Urbančeva pa dodaja, da bodo opravili tudi nekatera dodatna dela, ki bodo temeljito spremenila podobo osrednje dvorane za kulturne prireditve Občine Litija. “Leta 2017 je dvorana dobila novo prezračevalno napravo, leta 2020 smo zamenjali kritino na stavbi Kulturnega centra. Tudi pri tokratni obnovi govorimo o zelo pomembnih vzdrževalnih delih, ki bodo pomembno vplivala na počutje vseh uporabnikov ob spremljanju kulturnih prireditev na odru,” je pojasnila direktorica zavoda in dodala, da vse omenjene investicije vplivajo na trajnost objekta in njegovo energetsko varčnost.

Želijo si tako številčnega obiska, kot pred epidemijo

Projekt v naslednjih fazah, torej letos in prihodnje leto, vključuje tudi ureditev vhoda in okolice, na novo urejen dostop za invalide ter notranji prehod v kletne prostore, kjer deluje Društvo LILA. “Ureditev okolice bo nudila možnosti za lažjo organizacijo dogodkov na prostem, pred dvorano. Te so se zlasti v preteklih, koronskih letih, izkazale za nepogrešljive in veliko popestritev dogajanja v mestu,” pravi Urbančeva, ki z oktobrom občane spet vabi k obisku prireditev, abonmajev in otroških matinej v na pogled povsem drugačno dvorano, kot so je bili vajeni. “Prepričani smo, da bo kulturni utrip v naši dvorani spet tak kot v času pred korono, ko je prireditve na Stavbah obiskalo tudi po 15.000 obiskovalcev na leto,” dodaja Urbančeva, ki se nadeja tudi generalne obnove dvorane.

Dinamika tovrstnih del bo po njenem odvisna tudi od rasti cen gradbenih posegov, zmožnosti Občine Litija ter razpoložljivih razpisov za obnovitvena dela v stavbah, namenjenih kulturni produkciji. Na Občini Litija, kjer bi za posodobitev dvorane koristili evropska sredstva, pa ocene, koliko bi bilo še potrebno investirati v posodobitev osrednje kulturne dvorane, zaenkrat še nimajo. 

SORODNI ČLANKI:

Klišejevci ohranjajo litijski kino pri življenju

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --