4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoS hitrim testom 7 dni lahko delaš kjerkoli - k frizerju, v...

S hitrim testom 7 dni lahko delaš kjerkoli – k frizerju, v šoping, na pošto pa le prva dva dni

“Zaposlene samotestiram, kar je v redu za delavnico, kaj pa tudi za delo na terenu,” se sprašuje zagorski obrtnik, ki je že klical na NIJZ, a odgovora ni dobil. 

Mizar namreč sebe in svoje zaposlene samotestira, dilema se je pojavila ob odhodu na teren. Delajo namreč tako pri pravnih kot fizičnih strankah. Ali samotestiranje zadostuje? In podobno, samostojna podjetnica iz Hrastnika ima registrirane poslovne storitve in mora na sestanek ali pa v rok službe na določeno prireditev. Kakšen test je dovolj, če ni cepljena, in koliko časa velja?

Za odgovor so nas pošiljali iz enega ministrstva na drugega – še sami ne vedo, se zdi. Kako pa naj podjetje, obrtnik, samozaposleni potem vedo kako in kaj?

Iz Centra za komuniciranje NIJZ so na prošnjo za pojasnilo kratko odgovorili: “Za komentiranje odlokov se morate obrniti na pristojna ministrstva.” In smo povprašali Ministrstvo za zdravje (MZZ). Zapisali so: “Z vprašanjem se prosim obrnite na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.” Tam pa so nas obrnili znova nazaj na MZZ. Tam še pripravljajo uraden odgovor strokovne službe, so pa pred uradnim odgovorom povedali, da se za delo izven “mehurčka” potrebuje HAG/PCR test, ki za namen dela velja teden dni. Bolj odzivna in k sreči konkretna je bila že včeraj zasavska območna obrtna zbornica, ki je dilemo, za katero so pristojne vladne službe, pojasnila.

Na sedežu samotestiranje, za teren en teden velja HAG/PCR

“Mizar lahko testira sebe in svoje zaposlene, če delajo samo v lastni mizarski delavnici in ob tem vodi ustrezno evidenco. Če hodijo na teren, samotestiranje ne zadostuje več, ampak morajo na HAG test v ustrezno inštitucijo, kjer pridobijo potrdilo, ki jim velja za namene dela na terenu 1 teden,” pojasnjujejo na OOZ Trbovlje. Takšno navodilo je dalo Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, in po dogovoru z Ministrstvom za notranje zadeve torej hitri test velja teden dni za namen opravljanja dela. “S potrdilom HAG testa bodo lahko šli npr. k frizerju, a samo 48 ur, nato pa ne več.”

Samozaposleni, manjši obrtniki, storitvena dejavnost na domu …

Kar se tiče s.p.-jev, ki denimo delajo od doma, velja enako. Če bi bili ves čas v pisarni, delali samo preko telefona, interneta, Zoom-a …, potem bi se lahko samotestirali, če pa hodi podjetnik tudi na teren, je zapovedano imeti ustrezen HAG test z veljavnostjo 1 tedna.

Če se posameznik udeleži dogodka, ki šteje v njegovo delovno področje, bi moral test veljati 1 teden. Ne more pa s tem istim potrdilom denimo na pošto opraviti nakup znamk in kuvert četrti dan po izvedenem HAG testiranju.

Ob tem Tea Urbanija z Območne obrtne zbornice Trbovlje komentira: “Se pa pravila že skoraj dnevno spreminjajo in kar velja danes, ni nujno, da bo veljalo tudi jutri.”

SORODNI ČLANKI:

Rezultat novih pravil: Trboveljski kozmetičarki upad prometa za 60%, frizerko kličejo, če bi strigla na črno …

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...