24.9 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoRezultat novih pravil: Trboveljski kozmetičarki upad prometa za 60%, frizerko kličejo, če...

Rezultat novih pravil: Trboveljski kozmetičarki upad prometa za 60%, frizerko kličejo, če bi strigla na črno …

Sreda, 15. september. Dan, ki je nemalo ljudem narisal grimase na obraz, saj je življenje z vidika vsakodnevnih opravil postalo močno ovirano, v kolikor posameznik ne izpolnjuje enega izmed PCT pogojev. Napolniti avtomobilski rezervoar z gorivom: PCT. Oddati paket na pošto: PCT. Zobozdravstveni pregled: PCT. Nakup otroških škornjev za prihajajoče deževne dni: PCT. Kar je bilo še včeraj samoumevno, je sedaj postalo težava, če človek ni ali prebolel COVI9-19, bil cepljen ali nima opravljenega hitrega testa. Kako so se s tem soočili nekateri ponudniki predvsem storitev, smo preverili, da nam povedo iz prve roke.

Odpoved za odpovedjo

V Sasha salonu lepote je sogovornica nad ukrepi Vlade razočarana, saj so začutili posledice še preden so z današnjim dnem stopili v veljavo. “Že v ponedeljek smo v salonu zaznali 60 odstotni upad, kaj šele bo…”, nemočno vzdihne ob tem, da je že vso prvo polovico tega tedna soočena z negativnimi novicami. “Stranke, ki denimo plačajo 30 evrov za urejanje nohtov, niso pripravljene še 10 evrov dati za hitri test.” In tako se vrstijo odpoved za odpovedjo. Za storitve bolj estetskega pomena (manikira, lepšanje trepalnic ipd.) je že znano: dokler bodo zahtevali test za obisk salona, so tudi sicer stalne stranke povedale, da jih ne bo. Saša Žlak Jamšek pove, da jih nekoliko rešujejo le storitve zdravstvenega pomena, to so na primer saniranje kurjih očes ali otiščancev, ko stranke k sreči in razumevajoče na debelo pogoltnejo slino in sicer nezadovoljne zaradi dodatnega stroška vendarle obdržijo naročeno storitev, saj gre konec koncev za dobro počutje, počutje brez spremljajočih bolečin. “Takšne odločitve naših politikov vodijo edinole v delo na črno in v propadanje panog, posebej pri s.p-jih in manjših obrtnikih,” je kritična lastnica lepotnega salona v Trbovljah, ki doda, da je že slišala za nekaj primerov zapiranja dejavnosti, po katerem so se začela opravljanja storitev na domu ob “plačilih na roko”.

Tolažijo se s tem, da bo trajalo le kak mesec

Da je obojestransko potrebno izpolnjevati PCT-pogoj, vedo tudi v frizerskih salonih. “Zagotovo bomo nekaj strank na ta račun izgubili, upam, da le začasno,” pravi Janja Bantan, ki skrbi za lepe frizure v Frizerstvu Jana v Hrastniku, “a nekako upam, da to ne bo trajalo npr. do spomladi ali celo leto.” Če bo ukrep v veljavi kakšen mesec ali dva, komentira, da bodo že nekako prebrodili to težko obdobje, obenem pa izpostavlja, da so ravno proti koncu prejšnjega tedna pa vse do včeraj imeli pravi naval, saj so že predhodno naročeni za danes in od danes dalje želeli izkoristiti še zadnje dneve brez zahtevanega potrdila s QR kodo.

Gostinci so realni: prometa bo manj

Kako so se te dni pripravljali na obdobje, ki je razdelil Slovenijo na čas pred vsesplošnim PCT-jem in čas po vsesplošnem PCT-ju, v gostinski dejavnosti? Različno. “Držati se je treba predpisov, ki postajajo vse bolj strogi, glede tega zagotovo ne bomo odstopali,” pravijo v Gostilni Flosar ob reki Savi v Radečah in izpostavljajo, da bo potrebno stranke navaditi, da zgolj SMS na telefonu več ne zadostuje, pač pa je potrebno imeti potrdilo o negativnem testu ali prebolevnosti s kodo QR ali cepilni kartonček. Ker imajo precej starejših rednih strank, ki so v veliki večini cepljene, posebnosti ne pričakujejo. “Pripravili smo tudi hudomušne opomnike na temo veljavnih predpisov, da vsesplošno nezadovoljstvo vsaj na območju naše gostilne nekoliko omilimo in ljudem privabimo nasmeške,” razkriva Tamara Krašovec, ki že zaznava malenkosten upad prometa, a obenem pove, da se bo realna slika izcimila po približno tednu dni poslovanja pod temi pogoji.

V Gostilni Ribnik v Zagorju ob Savi sicer tudi opažajo nekoliko manj obiska na račun zahtevanega PCT-ja na terasah/vrtovi, sicer pa posebnih težav ne izpostavljajo. “Tako pač mora biti, pravila spoštujemo in stranke, ki dokazano ne izpolnjujejo enega izmed pogojev, se preprosto obrnejo in odidejo.”

Pa gostinska ponudba v hribih? Mili Ocvirk, ki je najemnica Planinskega doma na Kumu pravi, da velikega obiska sicer ne beležijo, da pa se najde tu in tam kdo, ki nejevoljno “zakuha” ob izpostavitvi pravil.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...