0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoRTH: Za monitoring predviden javni zavod, kdo ga bo vodil?

RTH: Za monitoring predviden javni zavod, kdo ga bo vodil?

Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) gre po načrtih konec prihodnjega leta v likvidacijo in nekdo bo moral prevzeti monitoring površin, ki bo opozarjalo na morebitne nevarnosti, kot so zemeljski plazovi. A služba, o kateri je govora že nekaj let, še prej pa se je nanjo “pozabljalo”, še vedno ni dorečena. 

Spremljanje dogajanja pod površino, kjer so nekoč izkopavali rjavi premog, je v prvi vrsti pomembno, da se ne bi tudi v Trbovljah ali Hrastniku zgodil katastrofalen plaz, kot se je leta 1987 sprožil na območju odlaganja jalovine Ruardi. Ta je v dolino odnesel okoli 60.000 kubičnih metrov materiala, plazovita masa pa se je premikala s hitrostjo 10 metrov na uro in je pred sabo rušila vse, tudi 8 stanovanjskih hiš in tovarno Lisca, ter zasula cesto Zagorje – Trbovlje. 

Komu bo šla služba, vredna 200.000 evrov?

V Trbovljah in Hrastniku monitoring za zdaj opravlja sam RTH in tako bo tudi do konca prihodnjega leta, ko bo šla družba v likvidacijo. Kako bo z monitoringom po tem obdobju, pa za zdaj še ni jasno. “Že leta 2018 smo predlagali, da je treba to doreči. Pripravili smo program monitoringa, ki ga sami izvajamo, za naprej pa smo predlagali ustanovitev gospodarske javne službe, ki bi skrbela za monitoring in vzdrževanje sistemov za odvajanje,” je pojasnil Urban Berger, tehnični direktor RTH. Dodal je, da so pri eni od sprememb rudniške zakonodaje predlagali, da bi vsakokratna vlada poskrbela za izvajanje monitoringa in da se zanj zagotovi sredstva, vendar njihov predlog ni bil sprejet. 

Ker strošek monitoringa letno nanese dobrih 200.000 evrov, gre po mnenju poznavalcev pri izbiri izvajalca tudi za politično preigravanje, komu bo država namenila ta denar, zato s tem tako dolgo odlašajo. Vlada je sicer ureditev področja monitoringa za celotno državo pripravila v novem Zakonu o varstvu okolja. Po tem zakonu naj bi bila vsa degradirana območja nadzorovana v finančno breme države, država pa naj bi to uredila v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. 

Po zakonu je predvidena ustanovitev javnega zavoda

Konkretneje marca sprejeti zakon določa, da “monitoring hidroloških, erozijskih, geoloških, seizmoloških in drugih geofizikalnih pojavov zagotavlja ministrstvo neposredno ali prek javnega pooblastila, ki se ga podeli javnemu zavodu, ustanovljenemu za izvajanje opazovanja teh pojavov, in so izbrani na podlagi javnega razpisa”. 

Temelji za zagotavljanje monitoringa torej so postavljeni, zdaj je vprašanje le, kdo ga bo izvajal na degradiranih površinah RTH. “S temi vprašanji se bo treba pričeti ukvarjati,” je poudaril Berger. 

SORODNI ČLANKI:

Sedem podaljšanj zaprtja rudnika tokrat prineslo dodatnih 8,9 milijona evrov

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...