-- OGLAŠEVANJE --

Sedem podaljšanj zaprtja rudnika tokrat prineslo dodatnih 8,9 milijona evrov

-- OGLAŠEVANJE --

Po tem, ko je novela zakona o postopnem zapiranju Rudnika RTH in razvojnem prestrukturiranju uspela čez sito vseh odborov, so jo včeraj z 64 glasovi za in nobenim proti sprejeli tudi v Državnem zboru. Vzdržani očitajo, da od tega denarja bo imelo bore malo zasavsko ljudstvo. 

Za dela do leta 2023 11,7 milijonov evrov

Foto: dz-rs

Vrednost programa za obdobje 2021-2023 bo 11,7 milijona evrov, od tega bo iz državnega proračuna 8,9 milijona evrov. Zapiralna dela zasavskega rudnika so se iz leta v leto podaljševala, kar je na včerajšnji seji očital tudi Trboveljčan Primož Siter. »20 let zapiranja, 7 podaljšanj in četrt milijarde evrov se v razvoju regije popolnoma nič ne pozna. Dosežen ni bil noben cilj, ki ga ta zakon predstavlja – ne rehabilitacija degradiranih površin, ne prestrukturiranje, kaj šele sama likvidacija družbe,« je očital zasavski poslanec, ki meni, da z dodatnimi sredstvi pridobiva le zasavska »energetska klika«, ki ima prste v medu že desetletja. »Ena cesta čez hrib nikakor ni pokazatelj uspešnega razvoja,« je še dodal in predlagateljem očital izsiljevanje s cesto na Lešo kot pogojem za gradnjo doma starejših. “Če bi država imela resne namene z gradnjo, bi ta dom že stal,” zaključi naš sogovornik.

Zadnji rok za zaključek del je bil prestavljen na 2020, vemo pa, da rudnik še vedno ni zaprt, da zapiralna dela niso končana, kaj šele razvojno prestrukturiranje. Dosedanja dela so presegla planirano financiranje in lastna sredstva rudnika. In kot je na seji povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, zaradi nedokončanja del ni bilo mogoče izvesti potrebne upravne postopke za zaprtje rudnika.

Dobra dva milijona iz potrjenega programa naj bi zagotovili s prodajo premoženja RTH, država pa naj bi prihodnje leto zagotovila 4,2 milijona, leto kasneje 4,5 milijona in leta 2024 še 200 tisočakov.

Žlak: S tem bo vzpostavljen nujno potreben monitoring

Janez Žlak

Odločno za podaljšanje zapiranja se je že v 2018 zavzemala tudi takratna SMC-jeva poslanka Hrastničanka Vojka Šergan, a je na glasovanju aprila 2018 zmanjkal en glas. Da je novela več kot potrebna je prepričan nekdanji direktor RTH, danes pa predsednik uprave SDH, prav tako Trboveljčan Janez Žlak, ki sprejetje zakona šteje kot velik uspeh. “V naslednjih dveh letih bomo končno vzpostavili monitoring, ki je nujen za zasavsko območje in rudnik bomo zaprli kot se šika.” Žlak, ki je v intervjuju za ZON.si nedavno povedal, da je bila ena od pomembnih točk, ko je zasedel sedež Slovenskega državnega holdinga, prav primerno zaprtje rudnika, saj “ne želimo, da se nam ponovi Ruardi 2.”

Kaj točno naj bi teh 11,7 milijonov spremenilo v Zasavju bomo preverili v družbi Rudnik Trbovlje – Hrastnik. Na isto temo pa bo v kratkem oddano tudi poslansko vprašanje, je še povedal poslanec Siter.

SORODNI ČLANKI:

Ko sem začel delati je bilo “rudnik do penzije, tet do penzije”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --