5 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoRed omogočajo naročeni pacienti

Red omogočajo naročeni pacienti

Od lanskega oktobra je pacientom v Trbovljah na voljo akutna ambulanta, ki je v začetku svojega delovanja sprejela tudi po 70 ljudi dnevno. Za paciente skrbi sedem zdravnikov in vsak izmed njih sprejema trikrat mesečno paciente, ki zbolijo in sicer morda niso tudi njihovi osebni pacienti.

Čakalnica – TRIAŽA – obisk pri zdravniku

Akutna ambulanta je namenjena pacientom, ki so zboleli in na dan bolezni niso naročeni pri svojem zdravniku. A kot v življenjsko ogrožajočih primerih tudi ti potekajo po postopkih triaže. “Ni vedno vse nujno in ne zahteva vsako stanje takojšnje obravnave, takih primerov je manj kot 10 odstotkov,” pove zdravnik družinske in splošne medicine Roman Kralj iz ZD Trbovlje, ki doda še: “Že ob prvem sprejemu pacienta se opravi triaža, skozi katero lahko zdravstveno osebje presodi, kaj zahteva prednostno obravnavo. Med pacienti so tudi takšni, katerih obravnava se lahko odloži za dan ali dva. Še vedno pa se najdejo tudi tisti, ki želijo samo recept ali napotnico – takšni ne sodijo v akutno ambulanto.”

“Vsaka novotarija rodi kak problem”

Ko so se začeli pogovori glede uvedbe akutne ambulante, pa ni šlo vse tako gladko kot sedaj, ko je sistem po dobrih treh mesecih že utečen in med Trboveljčani dobro sprejet. “Kar polovica zdravnikov sprva ni bila za to in se je nagibala k temu, da sprejema le svoje paciente,” pravi zdravnik Kralj, ki je sicer tudi koncesionar v zagorskem zdravstvenem domu. Vztrajal je, da vsak zdravnik preprosto mora sodelovati, češ, da gre za solidarnost in da je to potrebno narediti za skupnost, ob čemer je poudaril tudi pomembnost izmenjave dobrih praks med vsemi zdravstvenimi zavodi v Zasavju.

Recept za manjšo gnečo

Po besedah Romana Kralja, sicer tudi strokovnega vodje ZD Trbovlje, k zmanjšanemu številu čakajočih pripomore tudi že utečena uporaba vrstomata. Sicer pa je še vedno naročanje pacientov tisto, ki omogoča red, saj na ta način lahko predvidijo število pacientov in uspejo regulirati svoje delovne postopke.

 

 

 

V Trbovljah “popolna” kadrovska zasedba

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...