31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoRadeški lovci ustrelili prvo medvedko, sledi še drugi uplen?

Radeški lovci ustrelili prvo medvedko, sledi še drugi uplen?

O medvedih v naši bližini in o škodi, ki jo povzročajo, smo pisali v četrtek. Še isti večer okrog dvajsete ure pa se je na Vetrnem vrhu v občini Radeče,  ukazala prilika za prvi plen. Medvedko težko sto kilogramov je uplenil Sebastijan Lipec, ki je strasten lovec že petindvajset let. Do sedaj se je med njegovimi trofeji našlo že kar nekaj jelenov, gamsov, muflonov še največ pa divjih prašičev.

O medvedki smo se najprej pogovarjali z Jožetom Prahom, tajnikom LD Radeče, ki ni skrival veselja nad uspešnim lovom. Objasnil je, da lovci raje uporabljajo izraz upleniti kot ustreliti. Za več podatkov nas je napotil na načrtovalca Marka Jonozoviča, ki pa izjave ni mogel podati brez dovoljenja Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so se odločili, da bodo izjavo podali kar sami, a nam do objave prispevka odgovora niso poslali.

Sebastijan Lipec z uplenjeno medvedko.

»Letos so medvedi zelo agresivni, saj so naredili nemalo škode v kokošnjakih in čebelnjakih na Svibnem, Čimernem in Studencih. Pritisk lovcev in krajanov na naše načrtovalce je bil tako močan, da so trem lovskim družinam odobrili odstrel dveh medvedov do teže 100 kilogramov,« nam pove lovec Sebastijan.

Zaupal nam je, kako je za medvedko usoden lov potekal: »Moje krmišče so že mesec poprej redno obiskovali medvedi, nastavljena lovska kamera je v tem obdobju poslikala osem različnih medvedov. Lovci smo vsakodnevno zalagali krmišče in tudi medvedi so izmenično prihajali. Tisti večer sva se s tovarišem lovcem odpravila prav na lov na medveda. Odpravila sva se proti krmišču, tovariš  je ostal na vrhu jaz pa sem po mraku še preveril krmišče. Opazil sem črno gmoto, ki se je premikala po krmišču. Nisem bil takoj prepričan kaj bi to bilo. Ko pa sem pogledal skozi strelni daljnogled, sem na razdalji štiridesetih metrov ugledal medveda. Uspešno sem ga uplenil, česar so se razveselili tako lovci kot tudi krajani, ker jim medvedi povzročajo obilo škode in so jim pognali kar nekaj strahu v kosti!«

Zobovje medvedke. Starost približno tri leta.

Po mnenju Sebastijana Lipca je za tako gosto naseljeno območje, kot je okolica Radeč, populacija rjavega medveda prevelika.

Bo temu kmalu sledil tudi drugi odstrel? Po besedah predsednika LD Ludvika Klavsa v izjavi, ki jo je podal v prejšnjem članku, šele ko bodo ogroženi ljudje. Kako pa bo v resnici, bomo še videli.

Pred dnevi v naši bližini medved izmaknil in pokončal kokoši

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...