7.6 C
Trbovlje
sreda, 5. maja 2021
ZON.siAktualnoPred dnevi v naši bližini medved izmaknil in pokončal kokoši

Pred dnevi v naši bližini medved izmaknil in pokončal kokoši

Pred dnevi je na območju Radeč, natančneje v Zagradu v nočnih urah medved v kokošnjaku pokončal in odnesel nekaj kokoši. Obveščeni so bili policisti in lovci, ki medvedjo družino na tem območju spremljajo že več dni. 

Med Radečami, Dobovcem in Podkumom okoli 6 medvedov

Predsednik Lovske družine Radeče Ludvik Klavs nam je povedal, da na tem področju živi, po oceni lovcev, pet do šest medvedov, ki se gibljejo tudi na področju Dobovca in Podkuma. Med njimi je zagotovo tudi medvedka ali celo dve, ki imata mladičke. Medvedka z mladičem (lahko ima tudi dva ali tri) je seveda nevarna, vendar le takrat, če se znajdemo med njo in mladičem. Zato je dobro, da smo v gozdu, tudi takrat, ko smo sami, glasni. Divje živali se v tem primeru umaknejo, če jih ne ogrožamo.

Imajo dovoljenje za odstrel dveh medvedov, a dokler niso v nevarnosti ljudje, pobijanja ne bo

Lovska družina ima sicer dovoljenje za odstrel dveh medvedov do 100 kg. Na tako drastično potezo bi se odločili le v primeru, kadar bi bila ogrožena varnost ljudi. Lovci kot ljubitelji narave so zelo ponosni na to, da narašča število različnih živalskih vrst. Poleg medvedov so našteli že okrog tristo muflonov, vse bolj številčne so tudi vidre, nutrije in bobri.

Na PU Celje pohodnikom svetujejo, da kljub temu da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na tem področju čim manj zadržujejo, če pa že – naj bodo glasni in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, ki se bo branil. Pes se bo prestrašil, umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Od avtošole pred 70 leti do rally tekmovanj in modelarstva

»Res smo ponosni in ja, 70 let je minilo od prvega, ustanovnega zbora Avto moto društva Izlake,« navdušeno pove predsednik društva AMD Izlake Bogo...