31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoRadeška papirnica lahko sedaj lažje diha

Radeška papirnica lahko sedaj lažje diha

Po nekaj letih naj bi se končno zaključile napetosti, ki so bile nad družbo Radeče papir nova zaradi zahtev po prisilni poravnavi, ki so jih sprožile družbe, povezane z nekdanjim direktorjem podjetja Igorjem Rakušo. »Z ramen nam je padlo veliko breme«, je dejal Tomaž Režun, eden od treh direktorjev Radeče papir nova in župan Občine Radeče.

»Z odločitvijo Višjega sodišča, ki je dokončna in zoper njo pritožba torej ni mogoča, smo zelo zadovoljni, saj je zaključek, ki iz nje izhaja, takšen, kot smo ga vseskozi zagovarjali. Verjamemo, da nam bo po obdobju slabih štirih let končno omogočila normalno poslovanje,« je komentirala Mateja Kajzba, direktorica za kadrovske in pravne zadeve družbe Radeče papir nova.

Z dobavitelji in bankami se lažje pogovarjamo

»Kljub krizi je družba poslovala nemoteno in pozitivno, kar ocenjujemo kot velik uspeh tako s pravnega kot s poslovnega vidika. Vseskozi delujemo kot aktivni zaposlovalec. Verjamemo, da bomo poslovanje iz faze stabilnega še nekoliko nadgradili in dosegli nivo, ki smo si ga začrtali,« odgovarja Kajzba na vprašanje o trenutni kondiciji podjetja.

»Odločitev Višjega sodišča, da zavrne predlog po prisilni poravnavi, za nas pomeni, da se je saga dokončno končala. Vsi smo si oddahnili in z dobavitelji in bankami se že lažje pogovarjamo. Z gospodom Igorjem Rakušo imamo odprtih še nekaj zadev, a ključna je sedaj končana. Zahvaljujem se kolegom in zaposlenim za podporo vsa ta štiri leta,« je med drugim odločitev Višjega sodišča pokomentiral Režun.

Prisilko zavrnili že v Celju

Višje sodišče v Ljubljani je pred dnevi tako samo potrdilo novembrskemu sklepu Okrožnega sodišča v Celju in je pritožbo zoper izpodbijani sklep o nadaljevanju postopka prisilne poravnave zavrglo, pritožbo zoper sklep o zavrnitvi predloga za začetek postopka prisilne poravnave pa zavrnilo.

Naj spomnimo, da so družbe Strelski center Gaj s Pragerskega, Interexpo Skupina iz Hajdine in Strelski klub Central s Pragerskega, ki so povezane so z nekdanjim direktorjem Rakušo, so upniški predlog za uvedbo prisilne poravnave vložile marca 2017. Ob vložitvi predloga je bil Rakuša že nekaj časa v sporu z vodstvom papirnice, ki ga je leta 2015 odstavilo s položaja, omenjene družbe pa so od vodstva papirnice zaradi posojil terjale skoraj dva milijona evrov.

Rakuša danes z odvetnikom

Celjsko sodišče je lansko jesen med drugim ugotovilo, da veljavne terjatve upnikov v skupni vrednost nekaj več kot 393.000 evrov ne dosegajo več odstotka, ki je potreben za začetek postopka prisilne poravnave. Kot je dodalo, bi lahko odobritev prisilne poravnave pomenila izigravanje zakonodaje. “Očitek, da gre v predmetni zadevi za zlorabo upniške prisilne poravnave, je bil utemeljen,” je med drugim ugotovilo Višje sodišče v Ljubljani.

Za komentar smo poklicali Igorja Rakušo, ki je pojasnil, da zadeve ne more komentirati, ker je bil te dni na službeni poti in da ga bo z aktualnimi zadevami njegov odvetnik seznanil danes popoldne.

Kaj pa letos?

Tomaž Režun

In kako gre radeški papirnici v teh korona mesecih? Družba Radeče papir nova, ki zaposluje 190 ljudi, in hčerinsko invalidsko podjetje Muflon, kjer dela 118 zaposlenih, sta lani skupaj ustvarila nekaj manj kot 40 milijonov evrov prihodkov. Medtem ko Radeče papir nova oskrbuje srednjeevropski trg in balkanski trg, igra Muflon pomembno vlogo v Rusiji, kjer ima kar 20-odstotni tržni delež.

Za letos načrtujejo do milijon evrov sicer več manjših investicij, med drugimi v kalander, stroj iz valjev za glajenje papirja. Podjetje, ki s papirjem za potne liste oskrbuje 43 držav, je za letos optimistično, saj so papir za serijo novih potnih listov že poslali v tri države, »kar nakazuje, da se trgi spet počasi odpirajo, da imajo ljudje nekaj več zaupanja in da želijo potovati,« pojasnjuje Režun.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...