-- OGLAŠEVANJE --

Nekdanji ravnatelj STPŠ: “Veliko je danes strokovnjakov, ki so šli skozi naše roke.” 

-- OGLAŠEVANJE --

V preteklem letu je Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje obeležila 60 let obstoja, osrednja prireditev v tem duhu pa je potekala v včerajšnjem poznem popoldnevu. Pomešali smo se med nekdanje zaposlene, zdajšnje in bivše dijake ter zunanje sodelavce. Izvedeli smo, kako je potekala sama ustanovitev šole, da “so bili dijaki solidni”, pa tudi kako je korona žal okrnila odnose znotraj šole, a da vseeno ne manjka spodbude in motivacije na STPŠ Trbovlje.

Ustanovili šolo, da Zasavje pridobi domač tehnični kader

V kratkem pogovoru z nekdanjim vršilcem dolžnosti ravnatelja (1974) Ivanom Mlinarjem se razkrije: “Tisti časi so bili čisto drugačni. V Trbovljah ni bilo še tehničnega kadra in zato smo takrat, v času ustanavljanja šole, stremeli, da bomo strokovno usposobili kader, ki ga je primanjkovalo. Potem so k nam v šolo hodili redno vpisani učenci, nemalo pa je bilo tudi takih, ki so imeli nižjo poklicno izobrazbo, npr. ključavničarji, in so potem svoje znanje ob obiskovanju večerne šole nadgradili na STPŠ Trbovlje.” Sogovornik je sicer na STPŠ Trbovlje poučeval fiziko, matematiko, opisno geometrijo in mehaniko. “Zdajšnjo ravnateljico imam zelo v čislih in se je prijetno srečati z njo,” je en del občutij ob navzočnosti na prireditvi ob 60-letnici STPŠ Trbovlje, še poudaril Mlinar.

“Zelo veliko je danes strokovnjakov, ki so šli skozi naše roke.”  (Ivan Mlinar)

Obšolske dejavnosti dijaki zelo cenijo

Leon Klopčič

Zdajšnji dijaki obžalujejo, da je praznovanje 60-obletnice njihove šole okrnil pojav koronavirusa, izvemo v pogovoru s skupino fantov, ki so prisostvovali na sinočnji proslavi: “Mislim, da nam vsem na nek način manjka, da se ne moremo bolj pristno družiti, denimo po hodnikih, pač pa smo več ali manj skupaj v razredih,” opiše dijak 2. letnika strojniške smeri Leon Klopčič, ki pa še izpostavi, da je vesel, da vsaj plakati po šoli opominjajo, da šola praznuje 60 let. “Škoda pa je, da prav znotraj šole ni tistega druženja, kakršnega so imele pred korono generacije pred nami – bi bilo fajn, da bi se spoznavali z vrstniki iz drugih razredov.”

Matic Zamuda, strojni tehnik iz vrst STPŠ Trbovlje, sedaj študent strojništva

“Lepo je videti, da se šola razvija naprej, da se pridobiva nova oprema in lepo je gledat za nazaj, kako rezultate, ki smo jih mi dosegli, dijaki, ki so na šoli zdaj, le še nadgrajujejo,” pa pravi zlati maturant STPŠ na programu “strojni tehnik” Matic Zamuda, ki sedaj študira na Fakulteti za strojništvo. Spodbujanje k dejavnostim, ki so bolj obšolske (projekti) še posebej izpostavi kot pomembno popotnico mladim na njihovi poti, obenem pa tudi “prilagodljivost, spoštovanje in nasmeh skorajda na vsakem koraku,” se Trboveljčan Matic spominja svojih dijaških dni.

Na prireditvi sprehod skozi 60 let, priznanje Sakelškovi in Podbregarjevi

V dvorani Delavskega doma Trbovlje je potekala slovesnost, na kateri so povzeli pomembne mejnike od ustanovitve šole pa do danes, v videokolažu pa je svoj pogled na njihovo šolo strnilo tudi precej danes uspešnih, prepoznavnih nekdanjih dijakov STPŠ. Podeljeni sta bili tudi priznanji šole za leto 2021, ki sta ga prejeli učiteljici Marija Sakelšek in Katja Podbregar. S plesom so kulturni program oblikovali nekdanji dijaki, danes člani Folkorne skupine Trbovlje, prvič je nastopil v letu 2020 ustanovljen Fantovski pevski zbor STPŠ, moči pa so združili tudi zdajšnji in nekdanji dijaki ter zaigrali in zapeli.

Ravnateljica Bizjakova: “Dokaz naše odličnosti so tudi številni uspešni posamezniki, ki so bili nekoč naši dijaki.”

Ravnateljica STPŠ Trbovlje Marjetka Bizjak

“V tem trenutku čutim, da obletnica pomeni priložnost in čas, da se srečamo vsi tisti, ki tako ali drugače, so ali pa zdaj živimo s šolo. In to je najlepše,” je za ZON povedala ravnateljica STPŠ Marjetka Bizjak. “Predvsem smo veseli vseh nekdanjih profesorjev in dijakov, ki so nas počastili s tem, da so navzoči na našem praznovanju.” Bizjakova je edinstven prispevek vsakega posameznika, ki je kakorkoli povezan z njihovo šolo strnila z besedami: “Hvala, da ste natanko takšni, kakršni ste.”

Hodejevo na STPŠ vežejo lepi spomini

Upokojena učiteljica slovenščine na STPŠ Milena Hodej

“Kolektiv je bil čudovit. Zelo smo se razumeli. Dijaki so bili tudi solidni in zelo lepe spomine imam na moje obdobje učiteljevanja na STPŠ,” je povedala Milena Hodej, sicer tudi Trboveljčanka, ki je bila v šoli kot učiteljica slovenščine zaposlena 33 let, vse do njene upokojitve. Posebej se je razveselila navzočnosti nekdanjih sodelavcev ter uspešnih domačinov, ki so prva znanja na njihovi poti usvajali prav na STPŠ Trbovlje.

Hodejeva je pred dvema letoma ležala na internem oddelku trboveljske bolnišnice, ko je v sobo stopil fizioterapevt. “Tovarišica gospa Hodej, na tehnični šoli ste me učili slovenščino, bil sem odličnjak, zdaj sem fizioterapevt,” je dejal. In še: “Vsaka naslednja naloga naj bo boljša od prejšnje.” Hodejevo je osupnilo in milo se ji je storilo, da se je fant po 30 in več letih spomnil na to njeno zlato pravilo pri pisanju šolskih nalog.

28. aprila 1961 je ljudski odbor Trbovlje na seji občinskega zbora sprejel odločbo o ustanovitvi Srednje tehniške šole v Trbovljah.

Povezujejo se znotraj in tudi izven šolskih zidov

Dr. Maša Jazbec

Zunanja sodelavka šole Maša Jazbec, vodja DDTLab-a, je ob okroglem jubileju izpostavila zadovoljstvo povezovanja dijakov STPŠ s strokovnimi vsebinami, ki so jim skupna rdeča nit pri aktivnostih: “Sodelovanje že več let poteka v okviru poučevanja izbirnega predmeta Novomedijsko ustvarjanje, z našim projektom RUK oziroma DDTLab pa sodelujemo še tesneje in skupaj delamo projekte – zelo odmeven med njimi je BCI SLIKAR, za katerega smo dobili kar nekaj nagrad. Veliko sodelujemo z dr. Urošem Ocepkom, dijaki pa pri nas opravljajo tudi prakso in ta povezava je vsa leta z eno besedo – SUPER!”

SORODNI ČLANKI:

STPŠ 60 let: Pismo v časovni kapsuli

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --