today-is-a-good-day
7.3 C
Trbovlje
petek, 1. marca 2024
ZON.siAktualnoNEVERJETNO! Protesti v Trbovljah, ljudski upor v Velenju - največ pa plačujejo...

NEVERJETNO! Protesti v Trbovljah, ljudski upor v Velenju – največ pa plačujejo Hrastničani in vse tiho …

Medtem, ko se je množica zbrala na trgu v Velenju in glasno protestirala proti cenam ogrevanja – tam občanom zaračunajo dobrih 68 evrov za megavatno uro variabilnega dela toplotnega ogrevanja, 10 evrov subvencije primakne občina. V Trbovljah cena znaša in bo enaka do konca sezono 114 evrov, v Hrastniku pa Petrol gospodinjstvom računa približno 118 evrov, poslovnim uporabnikom pa vrtoglavih 145 evrov za posamezno megavatno uro. 

Obljubljajo, da bo drugo leto cenejše, ampak težko je verjeti

In smo na Petrolu vprašali, zakaj se cena ni znižala, saj je na svetovnem trgu pošteno padla. Tam, kjer bi morali biti največji strokovnjaki za cene na trgu plina in bi jih morali kupovati preudarno, pravijo, da se pogodbe sklepajo leto prej in so le te podpisali v času, ko so bile te cene visoke. “Tako bodo trenutne nižje cene energentov na trgu imele vpliv na ceno daljinske toplote šele naslednje koledarsko leto,” pravijo, mi pa jih bomo držali za besedo.

Položnice za majhna stanovanja preko 200 evrov, majhni lokali tudi preko 700 evrov samo za ogrevanje

Pobrskajmo še malo za nazaj po obljubah hrastniških energetikov. Petrol je lani v Hrastniku investiral v novo peč in takrat so padale napovedi, kako bo to boljše in ugodnejše za uporabnike toplovoda v občini Hrastnik. Vse skupaj očitno s figo v žepu. S prenovo so povečali učinkovitost sistema daljinskega ogrevanja, še vedno pa je primarni energent zemeljski plin, pravijo. Približno 30 odstotkov soproizvodnje s peleti naj bi se odražalo v manjši rabi zemeljskega plina, nam pojasnijo. “Ker je energent biomase cenejši od zemeljskega plina, se to tudi odraža v ceni toplote,” zapiše Petrol v odgovoru, mi pa se ob tem vprašamo, kakšna bi šele bila cena, če ne bi v Hrastniku kurili tudi pelete? Bi občani namesto 350 evrov ogrevanja na mesec, plačali 500 evrov in več?

Tako kot je Občina Trbovlje, letos na pomoč občanom še Občina Hrastnik

Na hrastniški občini so napovedali razpis za pomoč občanom pri plačilu položnic za ogrevanje. V drugi polovici tega meseca naj bi objavili razpis, ki bo namenjen občanom za stroške tekoče porabe daljinskega ogrevanja v letu 2024. Za razliko od Trbovelj, ko je občina prispevala v blagajno lastnega podjetja Komunale Trbovlje, pa bo Občina Hrastnik s pomočjo občanom finančno podprla državni Petrol, ki monopolno upravlja s toplotno energijo predvsem večstanovanjskih objektov v Hrastniku.

V Trbovljah protesti že pri nižji ceni, v Hrastniku jih bo naslednja položnica “sezula”

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...