-- OGLAŠEVANJE --

Prokurist potrjen – kaj bodo njegova pooblastila pa ne ve ne župan, ne direktor komunale

-- OGLAŠEVANJE --

Vroča popoldanska seja je postregla z burno debato med trboveljskimi občinskimi svetniki, seveda pa ni minilo niti brez obtoževanja med direktorjem komunale, bivšim direktorjem komunale, nekdanjo županjo in trenutnim županom. Rebalans proračuna komunale so podprli, prav tako je župan dobil zeleno luč k imenovanju prokurista komunale Janeza Žlaka. A kaj bo ta počel in kakšna bodo njegova pooblastila je še velika neznanka.

Igor Glušič

Direktor trboveljske komunale Igor Glušič je predstavil polletno poročilo komunale, poročal o več kot več kot milijonskem dobičku, ki ga družba izkazuje in pojasnil stanje glede cen ogrevanja. Namreč, kot je povedal, je cena za občane primerljiva oziroma celo cenejša od ostalih ponudnikov, ki za energent uporabljajo plin. Cena 145 evrov na megavatno uro, naj bi se po predvidevanjih do konca leta znižala na okoli 130 evrov. Direktorju vsebine poslovanja niti niso očitali, kritika je šla v smeri, da bi pri takšnih dobičkih lahko znižal ceno ogrevanja, tudi da gre poslovanje preveč v zmanjševanje dopolnilnih dejavnosti družbe. Komunala je navsezadnje javno podjetje, namenjeno v prvi vrsti občanom.

Poznič: Gre za temeljno nerazumevanje interesov občine

Jabolko spora med prvima možema komunale in občine je v enormnem komunikacijskem šumu. Kot je po seji za naš portal na vprašanje, katere informacije pogreša s strani direktorja komunale, župan Zoran Poznič odgovoril: »Večinoma vse,« ob tem pa nanizal, da gre za ogromno nejasnosti, ki se pojavljajo v komunikaciji in, da gre »za temeljno nerazumevanje interesov občine na eni strani in javnega podjetja na drugi strani.« Poznič prav tako ni zanikal, da je Janez Žlak, po njegovem mnenju velik energetski strokovnjak, njegova osebna izbira.

Direktorju so, kot rečeno, očitali dobiček, ki bi ga po mnenju župana lahko vsaj delno pretvorili v nižjo ceno ogrevanja. Izven okvirjev obravnavanih točk pa se je razvila še debata, ko je nekdanja županja Jasna Gabrič napadla delo dolgoletnega direktorja komunale Milana Žnidaršiča. Da v njegovem času ni bilo nobene dolgoročne strategije. Ta pa je vrnil žogico, ko je njej očital, kako je pripravil temelje za vključevanje vodika kot energenta in jih je njegov naslednik, ta, ki naj bi ga nastavila prav županja, vse to le pospravil v predal.

Glušič naj bi širil neresnične govorice o Pozniču

Pa je župan s prstom pokazal še na direktorja Glušiča – da je lagal glede njegove nedostopnosti, da med sodelavci širi govorice o tem, da župan krade …in da na ta način občina s takšnim direktorjem zagotovo ne more sodelovati. Torej – Trbovlje ne potrebuje še enega direktorja, kot bi bila že praksa na trboveljski komunali temveč mirovnika, ki bo gladil med dvema gospodoma na visokih funkcijah v zasavski občini.

Ali bo funkcija prokurista plačana ali ne, župan ni imel odgovora, niti kakšna bodo pooblastila in naloge novoimenovanega Žlaka. To naj bi uredil dogovor vodstva komunale, ki naj bi prokuristu pripravilo pogodbo.

Kdo bo prokuristu določil pooblastilo – to ne ve ne župan, ne direktor komunale

Glušič upa, da bodo v okviru zakonskih pristojnosti uredili, kaj naj bi prokurist sploh delal. »Upam, da bo ta odločitev v korist vsem,« je dodal in pojasnil, da je sklep občinskega sveta legitimen in ga je treba spoštovati. »Je pa res dejstvo, da je potrebno natančno opredeliti pooblastila, ki jih bo prokurist imel. Kdo bo pa to naredil – tega pa žal ne morem komentirati, ker ni na to odgovora.«

Da gre za sejo občinskega sveta in ne razpravo na tržnici je komentiral Borut Dolanc, ko se je debata povsem oddaljila od točke – torej seznanitev s polletnim delom komunale in sprejemom rebalansa proračuna. Pri obtoževanjih, kaj je kdo naredil in kdo kaj ni, je svetnik Drago Kočar prav tako opomnil, da so dolžine debat zapisane v poslovniku, ki bi ga moral predsedujoči, torej župan upoštevati in izvajati. Ura, če ne kar dve svetniških debat pa so šle vse dlje od teme, ki naj bi se na seji obravnavala.

Svoje znanje komunalnih poslov je pro bono ponudil tudi Jože Pustoslemšek, ki želi opraviti revizijo poslovanja komunale v imenu občine. Ali bodo to kot točko svetniki dobili na mizo na eni izmed naslednjih sej, bomo videli že v kratkem. Se pa postavi vprašanje – glede na to, da je Pustoslemšek še vedno v tožbi s komunalo (spomnimo na afero 2 direktorja komunale, več si lahko preberete TUKAJ) – ali bi njegova revizija poslovanja ne bila v nasprotju interesov?

Danes o “komunalnih” zadevah na občinski seji, pred tem pa še direktorjev udarec

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --