18.5 C
Trbovlje
četrtek, 5. avgusta 2021
ZON.siAktualnoPreverili smo: prvomajski špili da ali ne?

Preverili smo: prvomajski špili da ali ne?

Zasavci smo še kako vajeni, da nas 1. maja zgodaj zjutraj prebudijo melodije zasavskih godb. Preverili smo ali se življenje vrača na stare tirnice tudi na tem področju?

Skoraj 130 let igranja budnic

Rudarska godba Hrastnik obeležuje 1. maj neprekinjeno že od leta 1892. “To tradicijo smo uspeli ohraniti tudi v času korone vendar v omejenem obsegu. Lansko leto smo igrali samo na tržnici in v civilu.” nam je povedal godbenik Primož Frajle. Letos načrtujejo igranje na 5 lokacijah po Hrastniku (RTH, tržnica, godbeni dom, Kulturni dom, dom starejših ter na Dolu). Začeli bodo ob 6.30 uri na parkirišču pred godbenim domom v svečanih rudarskih uniformah in godbeniki se že zelo veselijo, da bodo po dolgem času nastopili v živo.

Krog po Trbovljah

Tudi Trboveljčani bodo ubrali pot pod noge in v skladu z navodili NIJZ poskrbeli, da bodo igranja v živo deležni po vsem mestu. Začeli bodo ob 6. uri pred godbenim domom in v nekaj urah zaokrožili po mestu. Občani jih boste lahko srečali pred pošto, pri sodišču, na Polaju, pri Domu upokojencev, pa na Vreskovem, v parku, na cesti OF, pri Rudarju in bolnici ter seveda pri Delavskem domu. Bolj odročnih krajev zaradi težav s prevozi (pravila NIJZ) letos ne bodo obiskali, nam je povedal Gal Kukovič iz Delavske godbe Trbovlje.

Litjani v živo s pričetkom v središču mesta, v Radečah melodije iz zvočnika

Prvomajska budnica se bo v Litiji odvila z manjšo pihalsko zasedbo. Predsednik Pihalnega orkestra Litija Rok Berdajs nam je povedal, da se bodo glasbeniki zbrali ob 5. uri v mestnem središču in nadaljevali v Šmartno ter po okoliških vaseh.

V Radečah so se odločili, da zaradi epidemioloških razmer, budnico po mestu ponesejo gasilci. Zvoke Pihalnega orkestra radeških papirničarjev bodo po besedah predsednice Marjetke Lipec z gasilskim vozilom PGD Radeče v zgodnjih sobotnih urah popeljali po občini.

Zagorjani odprite okna!

Za malce drugačno obliko so se odločili letos v Zagorju. Budnica bo zazvenela le v središču mesta, nam zaupajo zagorski pleharji. Zato naj Zagorjani zgodaj zjutraj odpro okna ali stopijo na balkon in se prepustijo prvomajskim melodijam.

Pleharji komaj čakajo na prvi “špil”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na hrastniški policiji iščejo administratorja – rok za prijavo 3 dni, pot do objave pa …

Ministrstvo za notranje zadeve, natančneje Policija išče administratorja s srednješolsko izobrazbo za delo na Policijski postaji Hrastnik. So pa postavili neverjetno kratek rok za...