-- OGLAŠEVANJE --

Pred 70 leti prag prestopila prva generacija trboveljskih gimnazijcev

-- OGLAŠEVANJE --

Gimnazija Trbovlje v letošnjem letu praznuje svojo 70. obletnico. V ta namen v soboto pripravljajo svečano akademijo in srečanje vseh generacij.

Pred drugo svetovno vojno v Trbovljah ni bilo gimnazije, bila pa je meščanska šola. »Trbovlje so bile rudarsko mesto in tu ni bilo predvideno, da se bo razvijal višje izobražen kader, pač pa kader, ki bo spadal v delavski razred,« se spominja Dorko Škoberne, dijak prve generacije trboveljskih gimnazijcev. Po drugi svetovni vojni pa so se tudi trboveljski dijaki prvič lahko vpisali v program gimnazije. »V prvem letniku smo bili takrat dijaki, rojeni med leti 1927 in 1930, saj mnogi med nami med vojno niso mogli obiskovati šole in so šolanje nadaljevali po vojni,« pripoveduje Škoberne.  

Prva leta tudi v znamenju udarniških akcij

Poleg pouka so se takratni dijaki udeleževali številnih udarniških akcij, s katerimi so pripomogli k gradnji mesta po vojni. »Pomagali smo pri gradnji zdajšnjega gimnazijskega igrišča ter med drugim tudi premetavali premog za ogrevanje gimnazije,« pravi Škoberne. Še vedno pa goji globoko spoštovanje do tedanjih profesorjev, ki so takrat večinoma prišli iz ljubljanskih gimnazij.

Danes nekaj več kot 200 gimnazijcev

Trboveljsko gimnazijo je v šolskem letu 2000/2001 obiskovalo več kot 430 dijakov, v letošnjem šolskem letu pa jih je nekaj več kot 200. Pred nekaj leti so ukinili oddelek ekonomske gimnazije, ker je bilo zanimanja dijakov zanj premalo. So pa v lanskem letu uvedli nov, športnih oddelek. »S prvo generacijo gimnazijcev, ki so vpisani v športni oddelek gimnazije smo zelo zadovoljni, so red pridni in delovni dijaki,« pove ravnateljica Jelena Keršnik. Tudi v letošnji generaciji imajo dovolj dijakov za nov športni oddelek, ki je z urniki in pristopom profesorjev prilagojen potrebam športnikov.

Vedno bolj sledijo trendom v poučevanju in razvoju tehnologije ter se prilagajajo potrebam in željam dijakov. V tem šolskem letu jim med izbirnimi vsebinami skupaj z Delavskim domom Trbovlje ponujajo tudi novomedijske vsebine.

Tudi po 70 letih sledijo enemu cilju

»Gimnazija je šola, ki dijake izobražuje za nadaljnji študij na fakulteti, za resno in raziskovalno delo in to je naš prvi in edini cilj,« usmerjenost šole pojasnjuje ravnateljica. Tako dijaki, kot tudi profesorji pa zvesto sledijo tem ciljem, kar kažejo tudi rezultati. Na šoli so še posebej ponosni na zadnjo generacijo maturantov, med katerimi je bilo kar sedem zlatih, kar predstavlja enajst odstotkov vseh dijakov gimnazije, ki so pristopili k maturi.

Razstava in slavnostna akademija

 Visok jubilej so na šoli pričeli obeleževati že v lanskem šolskem letu, vrhunec pa bo prav v teh dneh. V Novi galeriji Delavskega doma Trbovlje je postavljena razstava likovnih del bivših in sedanjih dijakov gimnazije. V soboto pa pripravljajo slavnostno akademijo in druženje vseh generacij gimnazijcev v Delavskem domu Trbovlje.  

Avtor: SK

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --