12 C
Trbovlje
četrtek, 5. oktobra 2023
ZON.siAktualnoNevarna rastlina pred trboveljsko bolnišnico!

Nevarna rastlina pred trboveljsko bolnišnico!

Pred trboveljsko bolnišnico, vsem na očeh, bo v naslednjih dneh zacvetela najbolj nevarna rastlina v Zasavju, nas je opozoril bralec.

Ambrozija je namreč ena najbolj alergenih rastlin v naravi, ki se zelo hitro širi in povzroča hude alergijske reakcije. Cvetni prah ambrozije povzroča alergije tudi več kot 200 kilometrov od rastišča.

Zatiranje je nujno

Da gre res za ambrozijo, ki raste v okolici Splošne bolnišnice Trbovlje, so nam po ogledu fotografij potrdili na Komunali Trbovlje. “Na fotografijah je pelinolistna ambrozija. Skladno z zakonodajo jo mora odstraniti lastnik zemljišča oziroma se odstranjuje na njegove stroške. Zatira se s košnjo, še boljše je s puljenjem pred cvetenjem in tvorbo semen. V Trbovljah se običajno pojavlja na »golih površinah«, kar pomeni na rudniških površinah, gradbiščih in ob cestnih robovih,” je pojasnila Vlasta Medvešek Crnkovič iz Komunale Trbovlje.

Pelinolistna ambrozija
Pelinolistna ambrozija

Kako prepoznati ambrozijo?

PD Kum Trbovlje vabi v torek, 6. septembra, ob 15.15, na spoznavanje tujerodnih rastlin, tudi ambrozije, na Kipah v Trbovljah. Izhodišče ekskurzije bo pri nekdanjem bajerju na Ribniku (Gojda). Udeleženci bodo na krožnem sprehodu spoznali rastlinstvo območja, ki je zelo preoblikovano zaradi rudarjenja. Predvsem je močno poraslo s tujerodnimi rastlinami, kot so robinija, zlata rozga, nedotika, japonski dresnik in ambrozija. Nekatere so se tako zelo namnožile, da izpodrivajo naše rastlinstvo in so zato opredeljene kot invazivne rastline.

Pozor, najbolj nevarna rastlina v Zasavju!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Štiri stanovanja, najcenejše 9000 evrov, najdražje 25 tisočakov

Kar štiri stanovanja v isti stavbi so naprodaj. Občina Hrastnik bo v zasebne roke prodala nepremičnine na naslova Cesta 1. maja 44 v Hrastniku.  Stanovanje...