2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoPozor, najbolj nevarna rastlina v Zasavju!

Pozor, najbolj nevarna rastlina v Zasavju!

Ena najbolj alergenih rastlin v naravi, ki se zelo hitro širi in povzroča hude alergijske reakcije je ambrozija, ki jo pogosto najdemo tudi v Zasavju, predvsem ob železniških tirih in na nekdanjih rudniških površinah.

Cvetni prah povzroča alergije tudi več kot 200 km od rastišča.

»Ambrozija lahko povzroča težave s strani zgornjih in spodnjih dihal. Te so: rdečica oči, solzenje, občutek peska v očeh, srbenje; kihanje, zamašen nos, srbenje nosu, nosni izcedek; kašelj, piskanje v prsnem košu, oteženo dihanje, tiščanje v prsnem košu,« pojasnjuje dr. Danica Slapar, pulmologinja iz Zdravstvenega doma Zagorje in dodaja, da imajo pacienti, ki bolezen že poznajo, običajno doma zdravila. »Bolniki, ki še nimajo postavljene diagnoze in imajo zgoraj opisane težave, naj se obrnejo na osebnega zdravnika, ki jih bo napotil na nadaljnje preiskave« še doda Slaparjeva.

V obdobju cvetenja ambrozije (julija, avgusta, septembra in oktobra) zagorska zdravnica bolnikom priporoča, da se ob napovedi povečanih koncentracij pelodov ambrozije zadržujejo v stanovanju.

Kako prepoznati ambrozijo?

Ukrepi zatiranja so vsekakor nujni tudi v Zasavju, v kolikor se alergena rastlina preveč razširi, je namreč popolno izkoreninjenje težje ekonomsko izvedljivo.

Bitka z ambrozijo v vseh zasavskih občinah.

O pomembnosti zatiranja ambrozije so seznanjeni tudi na Občini Trbovlje, kjer so se problematike lotili s pravočasno košnjo. »Ob tem smo pred dvema letoma opravili ogled po celotni občini Trbovlje s predstavnico Komunale d.o.o. ter Rudnika Trbovlje-Hrastnik, da smo popisali, kje se omenjena rastlina pojavlja. Največ ambrozije je na rudniških površinah,« pojasnjuje Vesna Jesih iz trboveljske občine in dodaja, da bodo tudi v letošnjem letu pozorni na pojavljanje omenjene vrste. K reševanju težav bo tako kot lansko leto pristopila Komunala in sicer s pravočasno krošnjo, »to pomeni pred cvetenjem rastline, da se prepreči nadaljno širjenje.«

V Zagorju ob Savi se z odstranjevanjem ambrozije z javnih površin aktivno ukvarjajo že več let. »Vsako leto posebej preverimo stara rastišča in pozovemo občane, naj nas obvestijo o morebitnih novih rastiščih ambrozije,« je pojasnila Natalija Vidergar iz občine Zagorje in dodala, da pelenolistno ambrozijo odstranjujejo v skladu z odredbo in po navodilih za zatiranje in preprečevanje širjenja.

V Hrastniku so se o načinu zatiranja dogovorili že pred tremi leti, ko »smo skupno z Republiškim inšektorjem pregledali področja v Hrastniku na katerih se pojavlja ambrozija. Izvedli smo tudi akcijo seznanjanja občanov s to rastlino in ukrepi za njeno zatiranje,« pojasnjuje Janez Kraner, direktor občinske uprave Hrastnik in dodaja, da delavci komunalnega podjetja znane površine, kjer raste ambrozija, že pred cvetenjem  redno pregledujejo ter rastline mehansko odstranjujejo. 

Ključne informacije za zatiranje in preprečevanje širjenja

Lastniki zemljišč so dolžni ukrepati

19. maja 2010 je pričel v Sloveniji veljati zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (ZZVR-1C; Ur. l. RS, št. 36/2010), ki nalaga imetnikom zemljišč, » da morajo izvajati ukrepe za zatiranje in o vseh novih ali nepričakovanih pojavih ambrozije nemudoma obvestiti pristojne fitosanitarne organe o problematičnosti zemljišč, kjer raste ambrozija.«

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...