-0.7 C
Trbovlje
sreda, 29. marca 2023
ZON.siAktualnoPozitivni učinki so že vidni

Pozitivni učinki so že vidni

Pozitivni učinki prikazovalnikov hitrosti 'Vi vozite', ki so postavljeni na kritični lokaciji v Zagorju in še v nekaterih drugih občinah, so že vidni. Hitrost voznikov se je v bližini OŠ Ivana Kavčiča in Vrtca Kekec na Izlakah znižala za 4 odstotke.

Rezultati meritev so pokazali, da se je hitrost voznikov v primerljivem 7-dnevnem obdobju v septembru 2016 (ko prikazovalniki hitrosti voznikom niso kazali njihove hitrosti) in v decembru 2016 (ko so vozniki hitrost svoje vožnje lahko videli na zaslonih prikazovalnikov) v povprečju znižala za več kot 5 odstotkov.

»Omenjeni rezultat je jasen pokazatelj, da imajo prikazovalniki hitrosti vpliv na voznike. Predvsem ažurno spremljanje podatkov mestne uprave, občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policije in uprave šol, pa je bistveno za odgovorne odločitve pri uporabi dodatnih, strožjih ukrepov za umiritev prometa,« pravi direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Učinkovito umirjajo promet v naseljih

Po podatkih slovenske policije je hitrost vozila najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Zato je umirjanje prometa v naseljih učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Glavni cilj prikazovalnikov hitrosti je počasnejša vožnja v okolici šol in vrtcev, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci.

Prikazovalniki hitrosti ‘Vi vozite’ v občini Ajdovščina, Velenje, Novo mesto in Zagorje ob Savi so del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice številne slovenske občine aktivno umirjajo promet v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh. Z njimi je opremljenih že 18 nevarnih cestnih lokacij.

POVEZANI ČLANKI:

Občina nabira podatke o voznikih. Kaj bo storila z njimi?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bodo za Ceroz župani sklenili roke ali bodo Trbovlje še naprej solirale?

Bolj kot ne potihem so se včeraj sestali župani, predstavniki občin lastnic regijskega centra v Uničnem. Litija, Radeče, Hrastnik, Zagorje in še občina Trbovlje,...
X