15.9 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoPotrebujete 2 uri časa in žeton!

Potrebujete 2 uri časa in žeton!

Zakaj že? Zato, da lahko preverite svoje uporabno znanje, tisto, ki se začne že s pritiskom na budilkin dremež in preračunom, koliko časa še lahko poležavamo. In tisto, ko izpolnjujemo obrazec, pa se nam vedno nekje ustavi.  

Koronski čas nas je pošteno opozoril, da so za funkcionalno pismenost, poleg matematičnih in bralnih, pomembne tudi digitalne spretnosti. Sedaj imate možnost, da brezplačno preverite, kako vam gre v »uličnem znanju«, ki je v resnici vse bolj za računalnikom in poiščete svoje pluse in minuse. Le tako se lahko izboljšamo, sta prepričani svetovalki Valentina Uran in Tina Polajnar Povše z Zasavske ljudske univerze.

Odločitev, zakaj so se lotili izpolnjevanja je pri uporabnikih različna. Eni so želeli preveriti svoje znanje, drugi so to naredili iz preproste radovednosti, spet tretjim je bilo zabavno reševati preproste kviz naloge.

Vsak ima svoj razlog

Tomaž se je reševanja lotil iz radovednosti in rezultat je potrdil njegova lastna predvidevanja. Petri se je vprašalnik zdel sicer malo dolg, a je bila zadovoljna, da se ga je lotila in tako izvedela, da je zelo dobra na določenih področjih. Priporočila ga je tudi sodelavcem. »Pričakovala sem, da bom slabša v računskih nalogah in boljša v pismenem razumevanju, pa je bilo prav nasprotno od pričakovanega« pove Sandra. Tanja bi reševanje priporočila vsem in je po zaključku zapisala: »Rezultati vprašalnika so zelo uporabni zame.  Predvsem mi je vprašalnik potrdil, katera poklicna področja bi bila idealna zame. Vprašalnik o reševanju problemov v tehnološkem okolju pa mi je povedal, da je moje digitalno znanje komaj povprečno, tako da moram več delati na njem.«

Mednarodna raziskava PIAAC (2014−2016) je pokazala, da ima v Sloveniji vsak četrti odrasel matematične, besedilne in digitalne spretnosti slabše razvite. To pomeni, da vsak četrti odrasli težko ali manj kakovostno opravlja svoje delo, z različnimi ovirami pa se srečuje tudi na osebnem področju. Rezultati raziskave pa so tudi potrdili, da so odrasli z višjimi spretnostmi v življenju bolj uspešni, saj imajo več priložnosti za boljšo zaposlitev, višji dohodek, boljše zdravje in osebno zadovoljstvo. Tega pa si vsi želimo, kajne?

Vas zanima, kakšne so vaše spretnosti? Želite preveriti, kam se uvrščate v  primerjavi z odraslimi, ki so sodelovali v raziskavi? Bi želeli svoje spretnosti izboljšati? Na Zasavski ljudski univerzi (ZLU) od decembra 2020 deluje t.i. SVOS točka, prek katere lahko dostopate do brezplačnega spletnega vprašalnika, s katerim preverite svoje spretnosti. Vprašalnik lahko rešite prek spleta kar od doma, na svojem računalniku, ali na ZLU. Za reševanje potrebujete »žeton« in dve uri časa, pri čemer lahko reševanje razdelite na več etap. Po zaključenem reševanju boste dobili osebno in zaupno povratno informacijo. O rezultatih in možnostih izboljšanja spretnosti pa se lahko pogovorite s svetovalkama v Svetovalnem središču ISIO.

Dodatne informacije in dostop do žetona:

Valentina Uran, valentina.uran@zlu.si, tel. 03 56 31 191, 030 366 777 in

Tina Polajnar Povše, tina.polajnar-povse@zlu.si, tel. 03 56 55 125, 030 366 778

Prispevek je oglasno sporočilo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...