8.9 C
Trbovlje
ponedeljek, 20. marca 2023
ZON.siAktualnoPo največji sončni elektrarni bo Hrastnik dobil še prvo energetsko zadrugo

Po največji sončni elektrarni bo Hrastnik dobil še prvo energetsko zadrugo

Potem ko so v Prapretnem slavnostno otvorili največjo sončno elektrarno v Sloveniji, je občina Hrastnik napovedala vzpostavitev največje skupnostne sončne elektrarne v državi. Občina Hrastnik bo namreč kot prva slovenska občina ponudila možnost, da se občani vključijo v energetsko zadrugo ter proizvajajo in se oskrbujejo z električno energijo s pomočjo sonca. Zeleno luč za ustanovitev zadruge so na zadnji seji prižgali tudi občinski svetniki. Vrednost investicije je 235.000 evrov. 

Zeleni trajnostni prehod so na hrastniški občini vključili tudi v strateškem konceptu Zeleni hrast, ki ga je prav tako na zadnji seji potrdil občinski svet. V skladu s konceptom bo občina še v tem mesecu ustanovila Energetsko zadrugo Zeleni hrast, pri čemer sodeluje s Sončno zadrugo in Focusom, društvom za sonaraven razvoj. Zadruga bo pomemben člen pri spodbujanju rabe obnovljivih virov energije v občini Hrastnik, poudarjajo na hrastniški občini. 

Prva zadružna samooskrbna sončna elektrarna v Sloveniji

Župan Marko Funkl

“S konceptom Zeleni hrast želimo poudariti zavezanost Občine Hrastnik k zelenemu trajnostnemu prehodu. S takšno usmeritvijo dolgoročno na prvo mesto postavljamo občanke in občane ter njihovo kvaliteto bivanja ter se trudimo biti na kakšnem področju med najnaprednejšimi v državi,” je dejal župan Marko Funkl, ki je prepričan, da je postavitev skupnostne sončne zadruge odličen prvi korak na poti v zeleno prihodnost.

Skupnostna sončna elektrarna v Hrastniku bo sicer prva skupnostna zadružna samooskrbna sončna elektrarna v Sloveniji. Ponudila bo možnost proizvajanja lastne električne energije iz sonca tudi za tiste, ki nimajo lastne strehe za postavitev sončne elektrarne. “S tem bo občina za elektrarno zagotovila lokacijo, občanke in občani pa se bodo lahko vključili v skupnost OVE ter na ta način proizvajali lastno električno energijo. Vsi vključeni v skupnost OVE, tako občina in šola kot vključene občanke in občani, bodo pri tem tudi prihranili, obenem pa zagotovili koristi za okolje v obliki znižanja emisij CO2,” pojasnjujejo avtorji koncepta skupnostne sončne elektrarne. 

“Koristi skupnostnih sončnih elektrarn so večja energetska samozadostnost, zmanjšanje negativnega vpliva proizvodnje električne energije na okolje in zdravje ljudi ter spodbujanje lokalnih zelenih delovnih mest. Ključno za takšne projekte je, da imajo koristi tako sodelujoči pri projektu kot tudi sama lokalna skupnost, kjer bo projekt izveden.” Tomislav Tkalec, društvo Focus 

Prvi projekt novoustanovljene energetske zadruge bo postavitev skupnostne sončne elektrarne s kapaciteto 300 kW na strehi Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik (OŠ NHR). V to energetsko skupnost se bodo lahko, zaradi specifik uredbe o samooskrbi, vključili odjemalci električne energije, ki so priključeni na isto transformatorsko postajo kot šola, torej bodo to odjemalci na Logu. 

Investicija bo odplačana v 15 letih

“Ključno pri zadrugah je, da so upravljane demokratično po principu en član, en glas. Ravno zaradi tega so najprimernejše za izvajanje skupnostnih projektov rabe obnovljivih virov, zaradi svojega demokratičnega upravljanja namreč zagotavljajo, da se finančne in družbene koristi ohranjajo v lokalnem okolju, se pravi pri občankah in občanih,” je o pomenu zadružnega modela povedal Tomaž Zver iz Sončne zadruge. Dodal je, da se bo vključenim v energetsko zadrugo strošek električne energije v prvih 15 letih znižal za približno 30 odstotkov, po izteku tega obdobja pa za približno 65 odstotkov, saj bo takrat kredit za elektrarno že odplačan. Življenjska doba takšne elektrarne je dolga od 25 do 30 let.

Način financiranja sicer vključuje začetne vložke vključenih odjemalcev v višini 150 evrov na 1 kW kapacitete, s čimer se bo pokrilo približno 20 odstotkov investicije, pojasnjujejo na hrastniški občini. Nadaljnjih 20 odstotkov bodo pokrili s sredstvi z javnega razpisa za nepovratna sredstva za sončne elektrarne, preostalih 60 odstotkov pa s kreditom. 

Gradnjo sončne elektrarne na hrastniški občini načrtujejo v poletnih mesecih. 

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Tudi uradno otvorili največjo sončno elektrarno v Sloveniji

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavski plavalci v ljubljanskem Tivoliju

V Ljubljani je minuli vikend potekal tradicionalni že 35. Pokal Ježek, ki je v Tivoli privabil kar 380 plavalcev iz 23 klubov Slovenije in...
X