-- OGLAŠEVANJE --

Po 39 letih ne nazdravljajo na preteklost, temveč na prihodnost

-- OGLAŠEVANJE --

Prav danes, 6. 1. 2023 VDC Zasavje in vsi, ki so njegov del, praznujejo 39 let in s tem prihajajo v svoja najboljša leta, je ob tem sporočila predstavnica in glas vseh v zagorskem centru Špela Režun.

Veliko razvojnih prelomnic se je v teh letih zgodilo, zanje so pravzaprav poskrbeli kar sami, s svojo proaktivnostjo.  Vse zaradi potreb uporabnikov, tistih zaradi katerih takšen center sploh deluje. Kot pravi Režunova: »Naš osnovni namen je, da našim uporabnikom, odraslim osebam z intelektualno oviro, zagotavljamo z različnimi storitvami in programi podporo, za čim bolj normalno življenja po njihovi meri.«

Začelo se je s tremi zaposlenimi in 21 uporabniki

V delavnicah pod posebnimi pogoji je prvi dan daljnega leta 1984 začelo delati 21 uporabnikov in trije zaposleni. Vse do leta 2009 je imel VDC Zasavje 1 dnevno enoto, opravljal je 1 dnevno storitev, vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji v Zagorju, stalno pa se je povečevalo število uporabnikov in zaposlenih.

Danes delujejo kar v 5 enotah, razširili so se na območje Litije in Šmartnega pri Litiji, od leta 2009 izvajajo tudi storitev bivanja, od lanskega leta pa tudi podporne storitve socialnega vključevanja, ki lahko nadomestijo institucionalizacijo uporabnikov, ki si želijo in zmorejo živeti samostojnejše, s podporo v lokalnem okolju, tudi brez svojcev.

Aktivno sodelujejo in vzpodbujajo slovenske sistemske spremembe

Hkrati zadnjih 5 let vsako leto izvajajo vsaj en ali več evropskih projektov v sodelovanju z deležniki, ki jim omogočajo inovativne razvojne aktivnosti. S temi pa pokrivajo potrebe uporabnikov na področjih, ki niso sistemsko financirane. Takrat staknejo glave in razvijajo nove storitve. Tako aktivno sodelujejo in vzpodbujajo tudi slovenske sistemske spremembe.

150 uporabnikov, 54 zaposlenih danes praznuje ne le preteklosti, ampak predvsem prihodnost, ki temelji na naši skupni viziji VIP VDC Zasavje za dobro človeka in narave, kar pomeni Vključujoče Inovativno Povezano Vztrajno Dosegamo Cilje za dobro človeka in narave.

Direktorica VDC Zasavje, Špela Režun je odločna: »Naš glavni dolgoročni cilj je, da zgradimo vključujoče lokalno okolje s povezovanjem z različnimi organizacijami in posamezniki, ki bo omogočalo našim uporabnikom čim večjo normalizacijo življenja, vključenost v okolje, bivanje doma s podpornimi storitvami oz. v enotah bivanja, ko je to res potrebno. Ob tem so nujne sistemske spremembe 30 let stare zakonodaje, ki jo je potrebno med seboj povezati, da bodo vsi uporabniki imeli enake možnosti za uresničevanje svojih potreb, ne glede na to kje in s kom živijo.«

Glavni cilji, ki so si jih zadali v letu do 40. obletnice temeljijo na razširitvi mreže podpornih oseb in storitev, večja odprtost podjetij, društev, organizacij …Do sredine letošnjega leta bodo na strehi zgradili sončno elektrarno v vrednosti skoraj 400 tisoč evrov. Prav tako bodo v letu 2023 razširili kapacitete bivanja v skupnosti, iskali bodo sistemske ešitve preko skupnosti VDC Slovenije, poslali najboljše športnike na svetovne športne igre v Berlin, poskrbeli za sodelovanje na mnogih lokalnih in državnih prireditvah, se aktivno povezovali, sodelovali in krepili odnose z bližnjimi in daljnimi deležniki. Seveda pa bodo tudi posebne priprave na praznovanje štirih desetletjih, ki jih bo center dopolnil v januarju 2024.

Dosežkov pa brez sodelovanja lokalnega okolja ne bi šlo, pove direktorica. »Ponosna sem, da smo ravno v Zasavju pionirji in zgled vsem ostalim po Sloveniji na področju dobrega medsebojnega povezovanja in sodelovanja, ki se konkretno najbolj kaže v največji razvitosti podpornih storitev socialnega vključevanja v Sloveniji. Polovico trenutno vključenih uporabnikov v Sloveniji je iz Zasavja.«

Obstoječ program veliko ponuja, je pa diskriminatoren!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --