3.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoPetkovci v zasavskih hribih ohranjajo že skoraj pozabljeno tradicijo

Petkovci v zasavskih hribih ohranjajo že skoraj pozabljeno tradicijo

Pomladni praznik, ki so ga nekoč vaščani težko pričakovali, na 23. ali včasih 24. aprila pa z dobro jedačo in pijačo, plesom in petjem obeležili, je v Gorah nad Hrastnikom že skoraj povsem izginil. Če ne bi pred osmimi leti skupina prijateljev ponovno obudila star običaj. 

Petkovci, si pravijo. Skupina prijateljev, ki se že vrsto let druži ob petkih zvečer, je prišla na idejo, da bi v Gorah ob cerkvi svetega Jurija pripravili čisto pravo jurjevanje. Prvič so se dela lotili 2015, zdaj pa vztrajajo in z izjemo koronskih časov, vsako leto pomlad pozdravijo s simpatičnim druženjem, namenjenem obuditvi lokalne tradicije.

Tudi to nedeljo ne bo nič drugače. Domačini skupaj s Konjerejskim društvom Hrastnik vabijo na jurjevo nedeljo (23. 4. 2023) ob 10. uri pod cerkvijo v Gorah, kjer se bo dobro jedlo in pilo. Odprli bodo župnišče, kjer bodo domačinke postregle z domačimi dobrotami pripravljenimi po starih receptih, oskrbnik planinske koče pa bo poskrbel za kislo juho.

Na celotnem Balkanu je bilo jurjevo, poleg kresne noči, 24. 6., eden najpomembnejših tradicionalnih letnih praznikov. Za pastirje je bil to glavni letni praznik, saj so na ta dan prvič gnali živino na pašo, zato je z jurjevim povezanih mnogo verovanj in magije. Po vsem slovanskem svetu je bilo jurjevo letna meja, ko se simbolično odpre narava, zato so s tem dnem povezane predstave o prihodu kač na “naš” svet iz onstranstva, kjer so bile čez zimo. (Wikipedia)

 

Dobro družbo vedno spremlja tudi glasba, za katero so Petkovci pred leti poskrbeli tako, da so iz podstrešij nabrali stare inštrumente. Starejši obiskovalci pa so obujali spomine, kako so jurjevo praznovali v mladih časih. Prav gotovo tudi tokrat ne bo nič drugače.

Dogodek v primeru dežja odpade.

Če vas zanima, kako so leta 2016 domačinke zaigrale na doma narejene stare instrumente, si poglejte spodnji VIDEO:

FOTO in VIDEO: Jurjevanje v Gorah

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...