0.9 C
Trbovlje
nedelja, 3. decembra 2023
ZON.siAktualnoGabričeva: Občine imamo vse višje stroške, povprečnine pa naj bi bile celo...

Gabričeva: Občine imamo vse višje stroške, povprečnine pa naj bi bile celo nižje

Povprečnina za letošnje leto je bila 645 evrov, država predlaga, da tako ostane. Medtem pa v združenjih občin, tudi v Skupnosti občin Slovenije, katere predsednica je trenutno trboveljska županja, opozarjajo, da je to odločno premalo.

V petek so se predstavniki občin za mizo usedli z novim finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem in mu predstavili sliko v lokalnih skupnostih. Predlagajo povprečnino za 2023 v znesku 776,40 evra, leto za tem pa 783,03 na prebivalca. To bi, glede na to kar je predvideno zdaj, pomenilo kar 130 evrov več na prebivalca v prihodnjem letu. Razlog za dvig zneska pa leži v višjih stroških in obveznostih, ki jih občine imajo.

Spomnimo, da je Občina Trbovlje zahtevala celo ustavno presojo glede izračuna povprečnin. Kako je odločilo sodišče – TUKAJ!

Jasna Gabrič je pojasnila, da je šlo tokrat predvsem za uvodno srečanje, na katerem so ministru predstavili stroške in s tabelo prikazali težavo s povprečninami že vse od leta 2012. »Zdaj pričakujemo ponovno povabilo na sestanek, na katerem bodo že upoštevali tudi enormno povečanje vseh naših stroškov,« je povedala Gabričeva v imenu slovenskih občin. Gabričeva je prepričana, da občine povečanje stroškov občutijo na več segmentih – tako v storitvah za opravljena dela, v napredovanjih, morebitnem dvigu plač zaposlenih, na položnicah, ki se pritičejo vseh stavb in javnih zavodov v lasti občine, tudi v socialnih transferjih. Pri novem višjem izračunu povprečnine pa še niti niso vključili enormne inflacije, ki bo ključno vplivala na stroške.

SORODNI ČLANKI:

Litijski proračun višji za 2,6 milijona evrov; kaj se bo delalo?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?