17.3 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoGabričeva: Občine imamo vse višje stroške, povprečnine pa naj bi bile celo...

Gabričeva: Občine imamo vse višje stroške, povprečnine pa naj bi bile celo nižje

Povprečnina za letošnje leto je bila 645 evrov, država predlaga, da tako ostane. Medtem pa v združenjih občin, tudi v Skupnosti občin Slovenije, katere predsednica je trenutno trboveljska županja, opozarjajo, da je to odločno premalo.

V petek so se predstavniki občin za mizo usedli z novim finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem in mu predstavili sliko v lokalnih skupnostih. Predlagajo povprečnino za 2023 v znesku 776,40 evra, leto za tem pa 783,03 na prebivalca. To bi, glede na to kar je predvideno zdaj, pomenilo kar 130 evrov več na prebivalca v prihodnjem letu. Razlog za dvig zneska pa leži v višjih stroških in obveznostih, ki jih občine imajo.

Spomnimo, da je Občina Trbovlje zahtevala celo ustavno presojo glede izračuna povprečnin. Kako je odločilo sodišče – TUKAJ!

Jasna Gabrič je pojasnila, da je šlo tokrat predvsem za uvodno srečanje, na katerem so ministru predstavili stroške in s tabelo prikazali težavo s povprečninami že vse od leta 2012. »Zdaj pričakujemo ponovno povabilo na sestanek, na katerem bodo že upoštevali tudi enormno povečanje vseh naših stroškov,« je povedala Gabričeva v imenu slovenskih občin. Gabričeva je prepričana, da občine povečanje stroškov občutijo na več segmentih – tako v storitvah za opravljena dela, v napredovanjih, morebitnem dvigu plač zaposlenih, na položnicah, ki se pritičejo vseh stavb in javnih zavodov v lasti občine, tudi v socialnih transferjih. Pri novem višjem izračunu povprečnine pa še niti niso vključili enormne inflacije, ki bo ključno vplivala na stroške.

SORODNI ČLANKI:

Litijski proračun višji za 2,6 milijona evrov; kaj se bo delalo?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X