0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoOpazujte mačke - v Zasavju razsaja mačja kuga!

Opazujte mačke – v Zasavju razsaja mačja kuga!

Veterinarska ambulanta za male živali v Zagorju ob Savi je opozorila na več primerov mačje kuge v Zasavju. Zato naj bodo lastniki mačk in tudi ostali še posebej pozorni na znake, ki so simptomi te bolezni: vročina, bruhanje, driska. Ker se bolezen pojavi nenadoma, še toliko bolj spremljajte morebitno spremenjeno vedenje zlasti mladih mačk.

Kot so povedali v Animalii, veterinarski ambulanti za male živali v Zagorju ob Savi, se je pri njih “pojavilo povečano število primerov panleukopenije, glede na prejšnja leta, ko praktično nismo zasledili primera.” V zadnjih petih letih niso zabeležili niti enega primera mačje kuge, sedaj pa so tednu dni diagnosticirali desetim mačkam iz Zagorja in iz Trbovelj to bolezen, je povedala tamkajšnja veterinarka.

Po podatkih veterinarjev mačja kuga najpogosteje izbruhne pri mladih necepljenih mačkah, smrtnost in obolevnost sta največji pri starosti do 5 mesecev. Okužbo je možno torej uspešno preprečiti s pravočasnim cepljenjem proti FPV, s cepivom, ki je 98% učinkovito.

 

Ob vprašanju, kako je s pojavnostjo mačje kuge pri domačih, hišnih ljubljenčkih in pri prostoživečih mačkah, iz Animalie odgovarjajo, da se “prostoživeče mačke večinoma držijo ene skupine in nekega teritorija. Če pa je kakšna izmed njih sumljivo apatična, predvsem mlada, priporočamo hiter test pri veterinarju. Prej pa veterinarja opozorite, da bi lahko bila kuga (zaradi hrambe testa na zalogi).”

Priporočilo: cepljenje mladičev

Ne le kurativa (denimo čiščenje ušes), tudi preventiva je pomembna

Od kje je pojav mačje kuge prišel, je težko reči, pravi Špela Vodlan, veterinarka v Veterinarski ambulanti za male živali Animalia, saj gre za nalezljivo bolezen, ki se zlahka prenese iz enega kraja v drugega preprosto s čevlji.

Bolezen mačje kuge se z mačke na mačko seli z virusom, ki pa se na človeka ne prenaša.

“Pred mesecem dni se je mačja kuga pojavila v Ljubljani, tudi v Tolminu, sedaj je v Zasavju,” pripoveduje Vodlanova, ki svetuje lastnikom, naj svoje mačke dajo (obnovitveno) cepiti. “Starejša mačka bo kljub stiku z okuženo mačko skoraj zagotovo preživela, medtem necepljene mladiče in mačke z oslabelim imunskim sistemom ne čaka svetla prihodnost, “ smrtnost opisuje sogovornica.

Ker so hišni ljubljenčki povsem drugače spremljani, oskrbovani in hranjeni kot denimo prostoživeče mačke, ne bo odveč nasvet, kako karseda higiensko ravnati s posodami, v katere se neznanim mačkam odmerja hrana: ” Za skledice bo dovolj, če jih razkužimo z raztopino varikine 1:10 in pustimo stati 10 minut.”

SORODNI ČLANKI:

Lastnikom mačk v Litiji sofinancirajo kastracije in sterilizacije

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih...
X