20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoNajveč zapuščenih živali med poletjem in po novoletnih praznikih, "ko se naveličajo...

Največ zapuščenih živali med poletjem in po novoletnih praznikih, “ko se naveličajo živih daril”

Potepuških psov na srečo v Zasavju ni, so pa mačke, ki so se iz različnih razlogov našle na ulici. V Zasavju trenutno delujeta dve društvi, ki pomagata živalim – Društvo proti mučenju živali Trbovlje in Društvo za pomoč in zaščito živali Hrastnik.

Trboveljsko društvo obstaja od leta 1994 in je leta 2018 pomagalo tudi pri ustanovitvi Društva za pomoč in zaščito živali Hrastnik, s katerim odlično sodelujejo. Z  njihovo pomočjo je bilo ustanovljeno tudi društvo v Zagorju, ki pa žal ne obstaja več.

Društvi sta neprofitni in prostovoljni nevladni organizaciji, ki se financirata s prostovoljnimi prispevki, člani pa večkrat delajo tudi na lastne stroške.

Stroški kastracij in sterilizacij zapuščenih živali (tudi prostoživečih nikogaršnjih mačk) je dolžnost občine kot imetnice zavetišča ali sopogodbenice, če ima z zavetiščem sklenjeno koncesijo. V Zasavju zavetišča ni, zato imajo občine koncesijske pogodbe drugje. Trbovlje in Zagorje v Dramljah, Hrastnik pa v Sevnici. Do pred približno desetimi leti je trboveljsko društvo opravljalo tudi dejavnost neformalnega zavetišča za zapuščene živali za področje Trbovelj in zasavske regije. Zdaj živali že lep čas pošiljajo drugam.

Kaj je pravzaprav “naloga” tovrstnih društev?

Tovrstna društva delujejo s posebnim poudarkom na ozaveščanju ljudi o odgovornem odnosu do živali, odzivajo se na prijave o mučenju živali, pomagajo pri iskanju primernih posvojiteljev oziroma novih lastnikov za živali iz zavetišč, tako najdenih kot lastniških živali, aktivno sodelujejo v akcijah ulova ter sterilizaciji/kastraciji prostoživečih nikogaršnjih mačk.

Socialno ogroženi lastniki hišnih ljubljenčkov dobijo pomoč v obliki hrane za živali, dobijo pa tudi možnost odplačila na obroke, z odlogom in podobno. Pomagajo tudi s t. i. participacijami pri lastniških mačkah ali psih za sterilizacije ali kastracije, če so lastniki žival vzeli preko društva ali pa so jo našli sami. Trboveljčani so še posebno hvaležni Ambulanti Knez Trbovlje, s katero odlično sodelujejo.

S kakšnimi težavami se srečujete, glede na trenutno situacijo pri nas in v svetu?

Trenutna situacija posplošeno gledano ni kaj dosti drugačna kot sicer, razlika je v številu primerov ter njihovem obsegu in vrsti. V Trbovljah društvo med drugim trenutno sodeluje pri ulovu ter sterilizaciji/kastraciji prostoživečih nikogaršnjih mačk na treh lokacijah, v obravnavi pa sta ta hip dve prijavi o mučenju živali. Ulovljene živali poskušamo oddati, pred tem pa je pogosto treba poskrbeti za njihovo socializacijo,” smo izvedeli od predstavnice trboveljskega društva Eve Dolinar.

Največ zapuščenih živali med poletnimi počitnicami in po novoletnih praznikih

V nujnih primerih društvi delujeta samostojno po vsej Sloveniji, kjer takšnih društev nimajo. V Hrastniku marsikaj od naštetega financira kar predsednik društva Simon Habrun sam. Glede na to, da v Hrastniku nimajo veterinarja jim je v veliko pomoč veterinarka Nina Baš iz Trbovelj.

V poplavi hišnih ljubljenčkov se večkrat zgodi, da lastniki zanje ne skrbijo na ustrezen način ali jih celo zapustijo. Najbolj pogosto se to dogaja med poletnim dopustom in po decembrskih praznikih (ko ljudje živali podarjajo, kot novoletna darila).

Žival kot možnost za sprehod?

V obeh društvih opažajo, da zadnje čase vidno narašča število hišnih ljubljenčkov, ker ljudje v času korone na ta način pridobijo več možnosti za sprehode ob različnih urah. Obstaja bojazen, da jih lastniki po koncu korone ne bodo mogli ali želeli obdržati in, to je tisto, kar ljubitelje živali upravičeno skrbi. V tem primeru je najbolje, da se lastniki obrnejo na društvo, ki bo žival pomagalo udomiti.

V svetu in pri nas je vse bolj pogost in skrb vzbujajoč pojav zbirateljstva živali, ki pa je vprašljivo tudi iz higienskih vidikov.

Hrano za živali društvi zbirata s pomočjo zbiralnih akcij. Trboveljsko društvo ima celo leto zbiralno hiško za hrano v hrastniškem Sparu. Vsako jesen po Sloveniji poteka tudi zbiralna akcija v Lidlu. Za trboveljsko društvo je to letos bilo v Trbovljah in Litiji. Sicer pa hrano občasno prispevajo tudi drugi trgovci, podjetja pa tudi posamezniki.

Letos so v Hrastniku, od septembra naprej, imeli pravo poplavo mačjega naraščaja, vendar jim je to uspelo urediti. Mačke ob sterilizaciji ali kastraciji tudi čipirajo, po potrebi razglistijo in rešujejo bolh. Lastnikom, ki so v finančni stiski, pa delijo tablete za zaščito njihovih živali. Sicer pa hujših bolezni, kot so bile nekoč, ni. V lanskem letu so v zavetišče v Sevnici iz Hrastnika poslali le štiri muce, saj se v društvu zelo trudijo, da mucam najdejo nov dom.

Z Društvom proti mučenju živali Trbovlje lahko kontaktirate na številki 070 288 168, vsak delovnik in delovne sobote med 12. in 14. ali 18. in 20. uro, račun društva pa je SI 61000 – 0000487675 . Vsakega prispevka bodo zelo veseli.

Zato objavljamo fotografije treh trboveljskih muc, ki iščejo topel dom. Fotografije so delo Neje Berger.

Hrastniško društvo lahko pokličete na telefon 070 151 040. Na FB strani Društva za pomoč in zaščito živali Hrastnik imajo poleg zbiralnih akcij tudi dobrodelne dražbe. Več kot dobrodošla bo tudi finančna pomoč z nakazilom na račun društva SI56 6100 0001 9808 135, s pripisom za sterilizacije in kastracije.
Društvo se je odločilo tudi za zbiralno akcijo v obliki sms donacij. Vsi, ki na ta način želijo pomagati, lahko to storijo z sms sporočilom in sicer:
A1  SIMBA1 – ZATOCISCE5
T2 SIMBA1 – ZATOCISCE5
TELEKOM  SIMBS1- ZATOCISCE5
TELEMACH  ZATOCISCE5

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...