27.7 C
Trbovlje
ponedeljek, 16. maja 2022
ZON.siAktualnoOdstranili estrih, razkril se je jašek - v njem pa bomba!

Odstranili estrih, razkril se je jašek – v njem pa bomba!

Včeraj so ob izvedbi gradbenih del na območju Šmartnega pri Litiji delavci po odstranitvi starega estriha na globini okoli 25 centimetrov našli jašek, v katerem so našli nekaj živalskih kosti – in neeksplodirano ubojno sredstvo, angleško ročno bombo.

Pogled na mesto najdbe bombe

Po prejemu obvestila o najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva je bilo prvo na vrsti med predpisanimi postopki zavarovanje kraja najdbe, nato pa identifikacija najdenega predmeta.

Kot so razkrili v Državni enoti za neeksplodirana ubojna sredstva, je šlo za angleško ročno bombo Mills, kalibra 60mm, ki predstavlja ostanek obdobja druge svetovne vojne.

Uničenje so izvedli nedaleč stran od mesta najdbe

“Po identifikaciji je bila narejena ocena stanja sredstva in sprejeta odločitev, da se izvede uničenje na najbližjem varnem kraju, približno 500 metrov stran od lokacije najdbe,” so še odgovorili in dodali, da “je bilo uničenje popolno – eksplozivnih ostankov in energetskih komponent ni bilo, zato ni bila povzročena nobena škoda.”

Uničenju, katerega sta v sklopu intervencije izvedla Smiljan Stubičar in Gregor Demšar, je sledila sanacija mesta uničenja.

Fotografije: Državna enota CZ za NUS

SORODNI ČLANKI:

V litijski občini najdena 50-kilogramska letalska bomba

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tekom vikenda vlomili v 8 vrtnih lop in ukradli žago, kosilnice, agregat

Le dobrih 12 ur je minilo - od 20. ure zvečer preteklo soboto in do naslednjega dne, nedelje, do 9. zjutraj, pa so hrastniški...
X