15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoOdpuščanje vs. zaposlovanje: "S tem se je nam ponudila priložnost, saj nekateri...

Odpuščanje vs. zaposlovanje: “S tem se je nam ponudila priložnost, saj nekateri že trkajo na naša vrata.

Kriza je lahko priložnost tudi za iskanje zaposlitve. V Dewesoftu, ki je zadnji dve leti število zaposlenih v Trbovljah povečal za dobrih 50 odstotkov, se odličnega kadra nikoli ne branijo. 

»Kljub koroni pri nas pogovori s kandidati potekajo. Prva dva kroga s kandidati opravimo digitalno, s tistimi, ki pridejo v najožji izbor, se snidemo v živo. Odličnih kadrov se nikoli ne branimo,« opisuje Helena Lapi iz Dewesoftove kadrovske službe. Trboveljsko hitro rastoče podjetje je samo letos zaposlilo 19 ljudi, v zadnjih dveh letih skupaj pa 39, kar pomeni 54-odstotno rast glede na 2018, ko je imelo podjetje 72 zaposlenih.

Ko veš, kam greš

1.11. so imeli v Dewesoftu torej natanko 111 zaposlenih. Igra številk pa še zdaleč ni igra, pač pa uresničevanje zelo jasne strategije in vizije ter zavedanja, da je tudi kriza lahko odlična priložnost za pridobivanje novih kadrov. Podjetje ima postavljeno petletno strategijo, znotraj katere se agilno odziva na aktualna dogajanja na trgu – tudi na trgu dela. Kadrovski strokovnjaki in raziskovalci pravijo, da je kriza odličen čas za zaposlovanje, saj je na voljo več strokovnjakov kot v obdobju gospodarske rasti, ko so še ne dolgo nazaj podjetja skorajda vseh sektorjev tarnala zaradi kadrovske podhranjenosti. Res pa je tudi, da je ljudi strah negotovosti in si začnejo iskati bolj varno delovno sredino.

Temu pritrjuje tudi izvršni direktor Dewesofta, Andrej Orožen. »Nekatera konkurenčna podjetja so bila zaradi krize, ki je nastala ob izbruhu covid-19, prisiljena v občutno zmanjševanje števila zaposlenih. S tem se je nam ponudila priložnost, saj nekateri že trkajo na naša vrata. Le kdo si ne bi želel delati v podjetju, ki ga kriza ni tako močno prizadela?,« razmišlja Orožen o priložnosti za dodatno okrepitev Dewesoftove prodajne mreže, ki je postavljena prav na vseh celinah.

Vse kadrovske potrebe polne, vseeno objavljajo oglase

Dewesoft ima trenutno vse kadrovske potrebe zapolnjene, pa vendar na svoji spletni strani ohranja oglase za zaposlitev. Zakaj? »Za odlične kadre smo vedno dostopni. Podjetje se ves čas razvija in rast pomeni tudi več izzivov, ki jih moramo uspešno rešiti v čim krajšem času. Zato je izjemen kader vedno dobrodošel, da nam pri tem pomaga,« pravi Uroš Rošer, ki se je Dewesoftu pridružil poleti in poleg pravno-kadrovskega področja pokriva področje investicij.

Dewesofova kadrovska politika temelji tudi na dobrem sodelovanju z univerzami in na štipendiranju. Vsako leto je v Dewesoftu vsaj ducat študentov, ki jim dodelijo mentorje, letno pa med njimi zaposlijo do pet najbolj obetavnih. Letos je bilo največ zaposlitev v razvoju programske opreme, podpori uporabnikom, proizvodnji, v orodjarni ter prodajni mreži.

Vrednote so ključnega pomena

Če smo še nedavno tega zastrigli z ušesi, ko smo slišali, da imajo v Dewesoftu tako talentirane ljudi, da so praktično čez noč sestavili orkester in posneli video, pa je vse skupaj plod Dewesoftove organizacijske kulture. Ta temelji na štirih stebrih vrednot POIS: Poštenost, Odgovornost, Iskrenost, Skrbnost. In v njihovi delovni sredini se lahko v polni meri razvijajo samo sodelavci, ki te vrednote tudi živijo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...