5.8 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoOdpada omet, pušča streha, dotrajane so poti ...gre za največji poslovilni objekt...

Odpada omet, pušča streha, dotrajane so poti …gre za največji poslovilni objekt v Hrastniku

Ob pokopališču na Dolu pri Hrastniku poslovilni objekt, ki ga uporabljajo za izvedbo zadnjih sloves, kar kliče po prenovi, saj odpada omet, pušča streha in tudi fontane ter poti so že dotrajane. Medtem, ko so bile pred leti že izpostavljene ideje o iskanju nove lokacije za novo pokopališče, so te potihnile, dolsko pokopališče pa se, zdaj na enem, zdaj na drugem koncu – popravlja.

Kot je (ne prvič) izpostavila svetnica Občinskega sveta Občine Hrastnik Vojka Povše Krasnik, bi bilo potrebno prvenstveno poskrbeti za energetsko sanacijo poslovilnega objekta in nabavo hladilne komore na dolskem pokopališču. “Tudi glavne poti bi bilo potrebno malo asfaltirati in posodobit; dolsko pokopališče je največje v hrastniški občini,” je dodala.

Redno vzdrževanje poslovilnega objekta je dolžnost komunale, ki s tem objektom upravlja. Ernest Gričar, vodja komunalnega sektorja s Komunale Hrastnik je na to temo pojasnil, da “so v poslovilnem objektu na Dolu tri mrliške vežice, ki so popolnoma funkcionalne in primerne za uporabo. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer, v smislu preprečevanja oziroma omejevanja stikov med ljudmi, praviloma izvajamo po en pogreb dnevno, za to pa zadošča ena mrliška vežica.”

Načrt za letos predvideva kar nekaj del

Vidne sledi odpadlega ometa

V gospodarski načrt za leto 2022 je Komunala Hrastnik med drugim zapisala tudi potrebe po investicijskih vlaganjih v poslovilni objekt na pokopališču Dol pri Hrastniku. Kot pravijo, je na nekaterih mestih potrebna sanacija strehe na poslovilnem objektu, saj na določenih mestih, predvsem ob robovih, ob močnih nalivih občasno pušča. “Poleg tega je potrebno na pokopališču Dol asfaltirati še poti v skupni dolžini 250 m, zgraditi povezovalne stopnice med zgornjim in spodnjim delom pokopališča, sanirati del ometa na poslovilnem objektu, zgraditi vodovodni priključek in postaviti fontano na pokopališču Gore, sanirati pohodne plošče pri zgornji fontani ter zamenjati tri fontane na pokopališču Dol,” opisujejo dela, ki so jih predvideli za letošnje leto na hrastniški komunali.

Na Občini ne vidijo potrebe po novem

Ko smo, glede na ideje glede morebitnega pokopališča na (še) kakšni drugi lokacij iv hrastniški občini povprašali lokalno skupnost, je Občina Hrastnik jasno izrazila stališče: “Trenutno ni potrebe, da bi pospešeno iskali novo lokacijo, saj je prostora na obstoječem pokopališču na Dolu dovolj. Slednje je posledica sprostitve nekaterih starejših grobov ter izgradnje prostora za raztros pepela.”

Sedaj pokojniki prepeljani v trboveljsko občino

Območje nekdanje “totenkamre”

Povše Krasnikova opisuje, da je bil zdajšnji poslovni objekt zgrajen leta 1963, še pred tem pa je bila na dolskem pokopališču le majhna “totenkamra”, površine vsega 20 m2 in v omenjeni hišici je bil prostor le za eno krsto. “Menim, da ni potrebno novo pokopališče na Brnici, saj je to na Dolu dovolj veliko,” še pove, zadovoljna, da se je po nekaj letih prizadevanj lani vendarle vzpostavil t.i. travnik žalosti, po katerem se posuje pepel pokojnika, nanj pa spominja plošča v bližini.

Koraki se počasi delajo v smeri izboljšav, nujno pa bi bilo po oceni Povše Krasnikove potrebno urediti tudi hladilno komoro. Omenjena naložba sicer ni prav preprosta, saj ne gre le za nakup komore, pač pa je po besedah Gričarja “za izvajanje 24-urne dežurne službe (iz proračunskih sredstev Občine) potrebno urediti ustrezen prostor za urejanje pokojnika s hladilnim prostorom, kar vključuje prezračevanje in filtriranje zraka pred izpustom v okolje, lovljenje odpadnih vod pred izpustom, dezinfekcijo prostora, mizo za pripravo trupla, opremo za transport pokojnikov ter hladilno komoro.” Za zagotavljanje zahtev po hladilnih prostorih v okviru 24-urne dežurne službe ima Komunala Hrastnik do nadaljnjega s sosednjo Komunalo sklenjeno pogodbo za uporabo njihovih hladilnih prostorov.

Znano torej je, kaj je najbolj nujno z vidika sanacije in vzdrževanja dolskega pokopališča, zaradi obilice potreb in omejenih razpoložljivih sredstev, pa bo hrastniška komunala dogovorila prioriteto in obseg vlaganj v poslovilni objekt in pokopališča v l. 2022 z Občino Hrastnik.

SORODNI ČLANKI:

Asfaltne poti namesto lani menda letos

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ZAPORE jutri, zaradi vremenskih razmer, ne bo

Med Zagorjem in Litijo, na cesti za Savo so ponovno aktualne zapore vsako soboto vsaj do konca leta.  A, ker jutri kaže slabo vreme, natančneje...