5.7 C
Trbovlje
torek, 21. marca 2023
ZON.siAktualnoObisk ministra - Hrastnik se bo moral marsičemu odpovedati

Obisk ministra – Hrastnik se bo moral marsičemu odpovedati

V petek je Zasavje obiskal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki se je na ta način odzival na aktualno problematiko v povezavi s cenami energentov v Zasavju. V Hrastniku se je srečal z županom Markom Funklom in vodstvom Doma starejših – direktorjem Dragom Kopušarjem in s predsednikom sveta zavoda Borutom Vidmarjem. Ogledal si je tudi lokacije gradenj novega doma na Leši in stanovanjskega projekta na Resnici.

Župan je ministrovi ekipi predstavil načrte za gradnjo in lokacijo stanovanjskega kompleksa ter ponudil pomoč s predlogom o oblikovanju pilotnega projekta javno-stanovanjske gradnje, ki ga ministrstvo lahko preslika tudi v druge lokalne skupnosti in projekte. Minister je pozdravil pobudo in poudaril, da bo spomladi z ekipo izvedel več načrtovanih srečanj s predstavniki stanovanjskih skladov, lokalnih skupnosti in drugih deležnikov po državi ter da bo takrat pobuda gotovo del razprave.

V Domu starejših so nas seznanili, da dom iz objektivnih razlogov ne dosega normativov za izvajanje socialno-varstvenih storitev, ključni izziv je tudi pomanjkanje skrbstvenega kadra, najbolj aktualna pa ostaja problematika podražitve energentov in s tem povezani dodatni stroški s problematiko cene ogrevanja,” je izjavil minister in na vprašanje, kaj bo z malimi podjetniki, javnimi zavodi in društvi dodal: “Problem skušamo rešiti s pomočjo interventnih ukrepov. Trenutno smo na terenu, da se s problematiko pobliže spoznamo potem pa se bomo skupaj z ostalimi ministrstvi dogovorili o nadaljnjih korakih.”

Minister: “Poznamo tudi situacijo, v kateri so se našla društva, javni zavodi itd. Vse, pa tudi posameznike so prizadele visoke cene energentov in hrane. Zato bo potrebnih kar nekaj novih ukrepov, o katerih se bomo v kratkem odločali.”

Kako se kriza odraža na vse, kar se dogaja v občini Hrastnik, nam je zaupal župan Marko Funkl:

“Žal smo morali v letošnjem proračunu kar nekaj investicij odpovedati. Tudi takšnih, kjer bi dobili evropska in državna sredstva. Stroški so narasli pa tudi inflacija je naredila svoje.”

Na zadnji občinski seji so se odločili za javno razgrnitev proračuna hrastniške občine. “Da ljudje konkretno vidijo, od kod prihajajo prihodki v občino in katere so zakonske naloge, ki nam jih država določa.”

Po mnenju župana Funkla so sredstva za financiranje občin v Sloveniji slabo razporejena, tudi je vse težje dobiti denar za razne subvencije in reševanje društev. Funkl pričakuje pomoč zasavskih poslancev, prepričan pa je tudi, “da ni prav, da recimo za društva veljajo iste cene ogrevanja kot za gospodarski odjem, je bil kritičen župan Funkl. “Navajam primer športnih kompleksov, ki jih največ uporabljajo najmlajši. Recimo za hrastniški bazen je cena ogrevanja višja od lanske za skoraj osemdeset tisoč evrov. Temu dodajte še vsakoletno izgubo blizu sto tisoč evrov. Občina Hrastnik si tega res ne more privoščiti.”

Po besedah župana bi odgovornost za takšno stanje morali prerazporediti med državo, občino in Petrolom, ki je pred leti z neprimerno ceno pridobil petnajstletno koncesijo. Zasebni partner ima profite, ko gre dobro, ko pa nastanejo problemi, jih mora reševati občina, ker med javnim in zasebnim ni pravične prerazporeditve.

Za letos se bo Hrastnik moral odpovedati investicijam (razen tistih, ki so se začele) na področju turizma, nakup reševalnega vozila bo moral še počakati, odpovedali so tudi energetsko sanacijo ene stavbe.

Trenutno potekajo pogovori z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj, glede sredstev, namenjenih Zasavju, kajti še vedno so na prvem mestu kolesarske poti, za kar župan meni, da so nadstandard, glede na to, “da še vedno nimamo dobre cestne infrastrukture, saj je najprej treba poskrbeti za osnovne potrebe občin.”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavski plavalci v ljubljanskem Tivoliju

V Ljubljani je minuli vikend potekal tradicionalni že 35. Pokal Ježek, ki je v Tivoli privabil kar 380 plavalcev iz 23 klubov Slovenije in...
X