17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoObeta se forenzična preiskava v Komunali Trbovlje

Obeta se forenzična preiskava v Komunali Trbovlje

Obeta se forenzična preiskava javnega podjetja Komunala Trbovlje. Takšen je namreč predlog sklepa, ki ga bodo na današnji izrednji seji obravnavali trboveljski občinski svetniki. V ospredju bi bil v tem primeru predvsem pregled poslovanja sektorja energetike med 1. januarjem 2021 in 31. majem 2022, s poudarkom na kupovanju zemeljskega plina, kupovanja emisijskih kuponov in prodaje električne energije iz kogeneracije. 

Kot so na rednji seji minuli teden izpostavili svetniki SDS in DNK, bi le tako lahko izvedeli, kaj se je v resnici dogajalo v Komunali in kakšen je bil vpliv Občine Trbovlje pri njenem poslovanju. V predlogu sklepa pa je zapisano, da bi s forenzično preiskavo med drugim ugotovili primernost, smotrnost in ustreznost sprejemanja odločitev ter sklepanja poslov iz pravno-formalnega vidika in vidika ekonomske upravičenosti. 

Preiskava za nazaj in naprej

Tomaž Trotovšek

V nadaljevanju sklepa je še zapisano, da bi s preiskavo ugotovili finančno stanje na dan 31. maja 2022, preučili delovanje odgovornih oseb javnega podjetja Komunala Trbovlje za nastalo izgubo v preteklem letu in razjasnili morebitno oškodovanje podjetja v tem času, tako vodstva kot nadzornega sveta Komunale. Preiskovalci bi ob tem pregledali še realizacijo plana investicij za leto 2021 z obrazložitvami, pregled zmožnosti financiranja v prihodnjem obdobju in oceno likvidnosti ter solventnosti družbe letos in v prihodnjem letu. Da naj preiskavo opravijo, nima težav s predlogom za forenzično preiskavo niti nekdanji direktor Komunale Trbovlje Tomaž Trotovšek, ki poudarja, da ima čisto vest in da so delali po najboljših močeh in prepričanjih. 

Svetniki se bodo sicer na današnji seji seznanili tudi z oceno finančnih tokov Komunale do konca prihodnje sezone ogrevanja, torej do maja 2023 in predvideno izgubo v poslovanju, kar bo osnova za odločanje, ali bo Občina Trbovlje kot ustanoviteljica podjetju dala bančno garancijo za najem premositvenega kredita. Nadzorni svet z Jožetom Klanškom na čelu je ob tem še opozoril, da bo po sodnih počitnicah znano, ali je Gen-I vložil tožbo proti Komunali Trbovlje, in da bo kmalu znan tudi epilog v zadevi Pustoslemšek, saj je narok za naslednjo glavno obravnavo določen za 31. avgusta. Njegova tožba za odškodnino je težka okoli 0,5 milijona evrov. 

Zakaj ni bila podpisana pogodba z Gen-I

Sara Sotlar, SDS, je izpostavila, da jim je občinska stran prikrivala, kaj se je dogajalo v Komunali Trbovlje.

V primeru Gen-I gre za nepodpisano pogodo o prodaji električne energije iz kogeneracije in terjatev v višini 3,5 milijona evrov. Trotovšek je pojasnil, da so elektriko prodajali z javnim zbiranjem ponudb in da je bila ponudba Gen-I za Komunalo najugodnejša, torej so za elektriko ponudili največ, vendar pogodbe potem niso podpisali. “Nekajkrat smo jih pozvali k podpisu, nato pa smo čez čas prejeli pogodbo s spremenjenim členom glede količin elektrike,” je pojasnil Trotovšek in dodal, da po njegovem mnenju sprememba pogodbe zahteva tudi spremenjeno ponudbo, zaradi česar so se odločili javno zbiranje ponudb za prodajo elektrike ponoviti in jo nato lani prodali Petrolu. 

Pričakovati je torej, da bo v primeru potrjenega sklepa za forenzično preiskavo na mizi tudi nepodpisana pogodba z Gen-I, o čemer svetniki očitno pred tem niso nič vedeli, saj je že na prejšnji seji Sara Sotlar, SDS, občinski strani očitala, da so jim to prikrivali in da svetniki niso imeli realne slike, kaj se v podjetju sploh dogaja.

SORODNI ČLANKI:

Komunala bi že avgusta lahko ostala brez denarja. Na potezi je občina.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...